NAC uit, altijd lastig

Stel je voor: je bent coach van een grote voetbalclub in de Eredivisie. Een club die eigenlijk ieder jaar moet meespelen om het kampioenschap en dat ook af en toe wint. Dat is die club al een paar jaar achtereen niet gelukt. Om daar eindelijk verandering in te brengen mag je tientallen miljoenen investeren in je selectie. Maar zelfs daarmee lukt het niet. Wat doe je dan? PSV-coach Fred Rutten deed vandaag iets vreemds: hij groef zijn eigen graf.

Toegegeven, het zit Rutten ook niet echt mee. Hij moet wekelijks kiezen tussen twee heel matige keepers, Isaksson en Tyton, en heeft in de verdediging de keus tussen Wilfred Bouma en Timothy Derijck. Dan ben je niet te benijden, zou Ruud Gullit zeggen. Als je dan ook nog een rechtsback als Manolev hebt, die bij een achterstand van 2-0 een domme tweede gele kaart pakt, dan kun je als coach weinig meer uitrichten. Maar toch: hij is verantwoordelijk en dat benadrukte hij na afloop wel heel sterk.

“Samen met Marcel Brands heb ik deze selectie samengesteld. Ik ben hier verantwoordelijk voor en niemand anders”, zei Rutten vanmiddag. Dat is voor een gedeelte natuurlijk waar. Brands en Rutten hebben ervoor gekozen om met name te investeren in het middenveld en de voorhoede, met nieuwe namen als Strootman, Wijnaldum, Mertens en Matavz. Daar ligt het probleem dan ook niet. Die eerdergenoemde Manolev, Bouma en de keepers, dat is het probleem. Die zijn niet van het niveau dat bij een kampioenskandidaat hoort en dat werd vandaag weer pijnlijk duidelijk. 

Met name Bouma liet vandaag weer zien dat zijn gloriedagen, voor zover je daarvan kunt spreken, al ver achter zich liggen. Illustratief hiervoor was het moment dat hij op eigen helft, zonder een tegenstander in de buurt, in de opbouw kinderlijk over de bal struikelde. Het was dat er geen NAC-spits in de buurt was, anders had Bouma een groot probleem gehad: sprintend legt hij het tegen iedere Eredivisie-spits af. Hij zal wel balen dat Jhonny van Beukering inmiddels in Indonesië speelt.

Na afloop van de nederlaag tegen NAC spraken aanvoerder Toivonen en Strootman het vertrouwen uit in Rutten. De spelers sloten de rijen, zoals dat dan zo mooi heet. Als ze nu eens de verdediging goed sluiten. Normaal gesproken is het dodelijk in de voetbalwereld: wanneer men het vertrouwen in je uit moet spreken, dan is het zo goed als voorbij. Dat lijkt Rutten te beseffen: hij benadrukt dat hij verantwoordelijk is en geeft daarmee de club alle ruimte voor een ontslag.