Fred Rutten eindelijk uit zijn lijden verlost

DanDaar stuurde via de submit de volgende column in:

Fred Rutten ontslagen. Wat een sadisten bij PSV om daar zo lang mee te wachten. Fred lag al weken, zo niet maanden, op de grond te lellepoten. De directie stond erbij en keek ernaar. Niemand die hem uit zijn lijden wilde verlossen. Onbegrijpelijk. Rutten is de groggy bokser met 2 dichtgeslagen ogen en een gescheurde milt, die zwalkend op zijn benen flink aangemoedigd door Marcel Brands en Tiny Sanders zijn laatste ronde wordt ingeduwd. PSV had Rutten na anderhalf jaar al moeten ontslaan.

Toen PSV vorig jaar voor de tweede keer in maart alles verspeelde met erbarmelijk slecht voetbal hadden de Eindhovenaren Fred een halt toe moeten roepen. Tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. 'Kom er maar af Fredje. Goe gedaan jongen. Hier hedde een snoepke, maar ga nu maar lekker naar huis toe.' Maar nee, ze lieten hem nog een jaar aanmodderen. In de hoop dat 28 miljoen aan nieuwe spelers zijn gebreken zouden compenseren. Wat een naïviteit. Rutten is er in amper een halfjaar in geslaagd om ook uit deze groep het voetbal te halen. Mertens, Wijnaldum, Matavz, Derijck en Strootman zijn geen schim meer van de voetballers, die ze bij hun vorige club waren. Fred is er natuurlijk ook wel zelf schuldig aan dat 'ie veel te lang is doorgegaan. De man bleef er maar vertrouwen in hebben. Zelfs na twee totaal mislukte seizoenen. Zelfs na de afgangen tegen Groningen, Twente, Valencia en NAC. Zelfs nadat 'ie uit een bus werd geschreeuwd door PSV-supporters voor de Herdgang. Zelfs toen zag Fredje zichzelf nog de klus klaren en strooide kwistig met zijn nietszeggende clichés. Wat dat betreft is de zelfkennis van Fred Rutten ver te zoeken.

Rutten is een aardige man, een goede peoplesmanager en een goede trainer voor een sub-topper, maar komt gewoon tekort voor een topclub. Dat zag je bij Schalke en dat zie je al drie jaar bij PSV. Rutten mist daarvoor killerinstinct, durf, flair, uitstraling, overtuiging, overwicht en vooral het vermogen om keihard en onaardig te zijn. Als je in het verleden Engelaar, Berg, Salcido en Manolev en nu weer Manolev, Isaksson, Bouma en Marcelo zo lang laat staan, dan verdien je niet beter.