Ze missen Messi

Beste Jack,

Ik ben een sociaal en vredelievend mens, maar als ik me aan iets erger, dan word ik een briesend monster. Nu erger ik me gelukkig aan weinig dingen en als ik weet dat ik me ergens aan ga ergeren dan ga ik daar niet heen. Zo zal ik nooit naar een concert van de Toppers gaan, want als ik Gordon alleen al zie, dan krijg ik zin om hem een nekschot te geven. Ik zal ook nooit aan een motivatietraining van Emile Ratelband meedoen, want ik weet zeker dat ik hem dan al heel snel met zijn blote reet op de gloeiend hete kolen zal flikkeren. Verder zal ik ook nooit een uitzending van de Moraalridders bijwonen, want ik krijg alleen bij het lezen van die naam al zin om Andries Knevel naar God te helpen. Ik doe al dat soort dingen niet omdat ik me tegen mezelf wil beschermen. Maar ik kijk nu eenmaal heel graag voetbal en ben erg geïnteresseerd in de analyses en achtergronden van die mooie sport. En dat laatste pakken jullie van Studio Sport me nu af. Natuurlijk kan ik ook naar Voetbal International kijken, maar ik kijk eigenlijk nooit naar de commerciële omroepen. Als je programma’s zoals Echte Meisjes in de Jungle, Big Brother, De Gouden Kooi en Obesitas uitzendt, dan moet je niet op mij meer rekenen als kijker. Bovendien heeft dat praatprogramma een naam van een tijdschrift en waarom ‘Voetbal’ in het Nederlands en ‘International’ in het Engels? Dat is net zoiets als wanneer mensen zeggen ‘ik heb toch zulke leuke kids’. Verder zitten in dat programma ook nog eens mensen die denken dat grappen maken en beledigen hetzelfde is. Ik wil dus naar Studio Voetbal kijken.

Mijn vrouw gaat tegenwoordig maar snel naar de buurvrouw als er voetbal is en dat is niet omdat ze geen zin heeft om ernaar te kijken, want ze kan gewoon in de slaapkamer iets anders gaan kijken en ik kan ook in de slaapkamer gaan kijken, terwijl zij in de huiskamer iets anders kijkt. Maar ze is niet meer veilig in huis. Zodra die kop van Jan van Halst namelijk in beeld komt krijg ik moordneigingen. En als er niemand anders in huis is, dan loopt ze dus gevaar. Als ze er niet is dan blijft de schade beperkt tot de planten, de Boeddhabeeldjes en de grote Pinoccio die we uit Toscane hebben meegenomen. Soms zie ik eens bij toeval een kat in onze tuin waar ik me op kan afreageren en onlangs was ik erg gelukkig met de paashazen en paaskuikentjes.
Deze situatie kan echter niet zo blijven natuurlijk en daarom wend ik me tot u. Ik zal even de reden van mijn ergernis met u delen.

Dat Jan van Halst met die kale kop en die domme blik alleen al de wenkbrauwen doet fronsen is natuurlijk niet de bron van de ellende, want daar kan hij niet veel aan doen. Ja, zijn haar laten groeien en voor de spiegel oefenen in het niet-dom-kijken, maar dan moet iemand tegen hem zeggen dat hij dat moet doen.
Het zijn meer die nietszeggende spelletjes met dat apparaat van hem tijdens Studio Voetbal. Het is net een klein kind dat dolblij is dat hij iets mag laten zien. Maar wat laat hij dan zien en wat vertelt hij erbij?
Hij liet onlangs bijvoorbeeld zien hoe ervaren Anita van Ajax is. Natuurlijk kwam er een kringeltje om Anita en er kwam er ook eentje om Toivonen van PSV, “omdat dat zijn man was”. De bal was op dat moment bij een andere speler van PSV. Ongeveer in de middencirkel. Toivonen stond bij de zijlijn en Anita stond tussen de beide spelers in. Onze Jan toonde vervolgens de ervaring van Anita aan. Anita moest kiezen tussen naar Toivonen toegaan of de andere speler doordekken. Dat laatste deed hij en hij ontfutselde de man de bal en kon toen oprukken naar het vijandige doel.
Als ik over net zo’n apparaat zou beschikken als Jan van Halst, zou ik precies het omgekeerde kunnen beweren. Want waarom stond Anita meters bij Toivonen vandaan als het zijn man was? Er stond nog een andere middenvelder van Ajax dichterbij de speler die de bal had. Anita had er dus beter voor kunnen kiezen om Toivonen te dekken en de dekking van de man met de bal aan zijn medespeler over kunnen laten. Bovendien had Anita geluk dat hij de bal meekreeg in de kluts, anders had die PSV'er de bal rustig op Toivonen kunnen spelen die helemaal vrij stond.
Dit is maar een voorbeeld, maar het is om aan te tonen dat je met dat ding van Jan alle kanten op kan. Hij kan wat mij betreft dus beter met zijn andere apparaat spelletjes doen.

Maar niet alleen dat ergert me en het allerergste voorbeeld daarvan beleefde ik bij de wedstrijd Apoel Nicosia tegen Real Madrid.
Bij de rust was nog steeds niet gescoord en men vroeg aan Jan hoe het kwam dat de favoriet Real Madrid nog niet had gescoord.
‘Omdat ze Messi missen,’ was het antwoord van onze Jan. Hij bedoelde daarmee te zeggen dat ze een creatieve speler misten.
Zelfs mensen die niet van voetbal houden, weten dat Real Madrid spelers heeft die tot de sterkste van de wereld behoren. Ik noem er maar een paar: Benzema, Ronaldo, Pepe, Özil, Kaka, Higuain, Ramos….. oeps, dat is al bijna het hele elftal. De begroting van Real is een veelvoud van die van Apoel. Maar volgens Jan van Hahahalst missen ze bij Real Madrid Messi. Nou, dan weet ik ook wel waarom Ajax twee keer van Utrecht heeft verloren. Ze misten Messi. PSV verliest van NAC? Ze misten Messi.
Ploegen zoals Apoel gooien tegen een sterke ploeg als Real Madrid de boel achterin potdicht en hopen op een uitval. Dat kunnen die ploegen heel lang volhouden, maar meestal worden ze tegen het einde van de wedstrijd dan te moe om het nog vol te houden. Dat bleek ook wel, want Benzema scoorde in de vierenzeventigste minuut en daarna werd het gewoon drie tegen nul.
Wanneer ga je eens wat aan deze oliedomme analist doen, Jack?

Met vriendelijke groeten,

Jan

PS Nee, ik ben niet Jan Mulder, maar hoe die dat volhoudt naast Jan van Hahahahahahalst is me een raadsel, want hij is de kampioen ergernissen. Chapeau dus voor Jan Mulder.