Ajax kampioen: kinderspel

Ajax is kampioen! Voor het derde seizoen op rij, en daar ben ik als Ajacied uiteraard blij mee. Weer de Champions League in, waar een derde plek in de groep vast het doel zal zijn, en natuurlijk mooie beelden vandaag uit de ArenA. 5-0 tegen Willem II, heerlijk om naar te kijken. Het uitreiken van de schaal door Rob de Wit aan Siem de Jong, fantastisch. En toen kwamen er kinderen in beeld. En dat was volgens mij helemaal niet nodig.

Wat is dat toch de laatste jaren? Bij de grote voetbaltoernooien in de zomer gebeurde het al bij het Nederlands Elftal: de kinderen werden na een overwinning het veld op gedragen. Wat hebben die ermee te maken? Weg ermee. Die hebben niet gewonnen, die juichen we niet toe, laat ze lekker op de tribune zitten. De broers, zussen, schoonmoeders en achterneven komen ook niet het veld op. En dat heeft een reden: zij hebben niet gewonnen. Die kinderen ook niet. Niet meer doen dus.

Maar er waren ook nog andere kinderen die te veel in beeld waren. De schaal was uitgereikt, er werd een ereronde gedaan en de schaal ging van hand tot hand. Maar bijna niet in de handen van de spelers die er toe doen. Eriksen, Alderweireld, Blind, Poulsen, ik heb ze allemaal geen moment met de schaal gezien. Nee, ene Mitchell Dijks en andere kinderen liepen ermee te pronken en te dollen. Terwijl voor die jongens eigenlijk hetzelfde geldt als voor de kinderen van de spelers: zij hebben niet gewonnen. Of in ieder geval maar een heel klein deel. Geef die schaal toch aan de mannen die het gedaan hebben.

En met deze kinderen moet Ajax dan straks Europa gaan veroveren. Ik heb er weinig vertrouwen in. Als Mitchell nu al zo uit z’n dak gaat, dan zou het winnen van een Europese beker waarschijnlijk totale gekte opleveren. Zul je zien dat hij dan in de basis heeft gestaan. Die blijft eeuwig ererondjes lopen hoor, ik zie het wel gebeuren. Behalve dan dat ik niet zie gebeuren dat Ajax een Europese prijs pakt. Die tijd is voorbij, maar blijkbaar doet hoop nog altijd leven.

Marc Overmars zei het vanmiddag nog voor de camera’s van de NOS: als alles op z’n plek valt bij Ajax, dan is het halen van de finale in een Europees bekertoernooi mogelijk. Zelfs een herhaling van 1995 zou dan moeten kunnen, het winnen van de Champions League. Tja, als de kinderen nog een paar jaar bij Ajax blijven, kunnen ze een heel eind komen. Maar dat gaat niet gebeuren. Toby, Siem en Christian zullen waarschijnlijk de eersten zijn die vertrekken. Hopelijk gaat Mitchell ook.