[Tour] Sprintersoorlog

Cavendish was vroeg gelost
Geen zege voor die man
Want Cannondale reed hem eraf
Dus dit keer won Sagan

Gisteren vertelde Thijs Zonneveld op Eurosport dat het vandaag een typische Hoogerland etappe was. Hij had Johnny gesproken en die voelde zich goed. Maar dat zegt Johnny altijd. Het waren echter de ouwe Voigt en Kadri die wegreden. Maar Cavendish voelde zich blijkbaar goed genoeg voor het lastige parcours dus hield Omega Pharma Quick-Step de kopgroep binnen bereik. Het leek wel een rijtje smurfen in die blauwe wielrenpakjes van ze.
Ze kregen echter gezelschap van een aantal groene smurfen. De mannen van Sagan. En Sagan had goed de route bestudeerd. Een klim van de tweede categorie en een paar van derde en vierde. Dat zou misschien wel te zwaar worden voor de snelle sprinters. De blauwe smurfen dachten echter dat als zij het tempo nu maar bleven bepalen dat Cavendish het wel zou redden. En zo reden er twee treintjes naast elkaar. Een groen treintje en een blauw treintje.

Plotseling versnelde echter het groene treintje op de klim. Dat kwam de blauwe smurfen niet goed uit, want nu moest hun grote smurf eraf. Ze probeerden er nog wat van te zeggen, maar de groenen luisterden niet. En steeds verder zakte het blauwe treintje weg, want het was nog ver naar de finish en na de klim werd het parcours makkelijker. Dus zouden ze iedereen nodig hebben in de achtervolging.
Intussen waren de oude tovenaar Voigt en zijn knechtje Kadri ook niet blij met de actie van de groene smurfen. Ze hadden gedacht de hele dag lekker voorop te blijven en nu kwam daar een groene golf aan. Tot dan toe hadden ze alleen maar last gehad van een groene golf als ze tijdens een vakantie veel te veel hadden gezopen.
Op een gegeven moment zagen we een kruis op een berg staan en even later was er ook een kruis over de kopgroep. Voigt sputterde nog wat tegen, maar dat was alleen voor het rode rugnummer.
Intussen waren de blauwe smurfen erg ver achterop geraakt. Ze kregen op een gegeven moment wel hulp van een aantal lottoballetjes, want ook hun leider Greipel was gelost.
Je zult maar Terpstra heten en in de ploeg van Cavendish zitten. Hij had eigenlijk geen zin in de Tour de France. Hij houdt er niet zo van. Vandaag moest hij zich de benen uit de naad trappen omdat Sagen oorlog maakte met Cavendish. Maar zelfs hij en Tony Martin konden de blauwe smurfen en lottoballetjes niet dichter bij het peloton brengen.

De andere ploegen vonden het intussen wel best. Alleen Bakelants, Gautier en Oroz hadden nog wel zin in een avontuurtje en demarreerden.
De man in de gele trui en zijn kornuiten hadden ondertussen een onverwacht gemakkelijk dagje. Impey van Orica Greenedge reed inderdaad aan de groene rand het treintje Cannondale, want die groene smurfen deden al het werk.
Ondertussen had Sagan al wat puntjes voor de groene trui gepakt bij de tussensprint en ze waren in vliegende vaart op weg naar de finish in Albi.
Het had lang geduurd, maar uiteindelijk gooiden de blauwe smurfen en de lottoballetjes toch de handdoek in de ring. Toch moesten de groene smurfen zich gek blijven trappen, want als die drie vluchters vooruit zouden blijven, dan was al het werk voor niets geweest.
En hoewel Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot het gat maar niet kleiner zagen worden, waren ze ineens ingelopen en won Sagan met een nieuw zegegebaar. Ik heb niet gewacht tot hij iemand in de billen ging knijpen, want ik heb visite waarmee ik zo heerlijk ga barbecueën. Sagan mag vanavond wel een kaarsje aansteken voor zijn ploeg in de grootste kathedraal van de wereld.

Renner van de dag: Voigt natuurlijk. De man is 41 jaar en ging toch maar weer eens weg uit het peloton. Dan ben je toch een echte liefhebber. Hij is, geloof ik, ook nog liefhebber van een andere sport, want hij heeft zes kinderen.

Morgen de eerste Pyreneeënrit.

De aankomst is bergop. Ik ben benieuwd of Froome meteen toeslaat, of dat men vluchters hun kans laat pakken. Als ik ploegleider was van een andere ploeg dan Sky, dan zou ik Sky onderweg naar de klim alle kastanjes uit het vuur laten slepen en ze daarna 'afslachten'. Er is in die streek in het verleden al heel wat afgeslacht dus dat kan er ook nog wel bij. Wie zijn er afgeslacht? De Katharen natuurlijk weer. De renners komen dicht langs Carcassonne, het grootste vestingstadje ter wereld. Carcassonne is tegenwoordig ook in een belangrijke strijd gewikkeld. De stad strijd samen met Toulouse en Castelnaudary om het recept van Cassoulet. Alle drie de steden zeggen dat recept te hebben uitgevonden. Toulouse lijkt mij vrij onwaarschijnlijk, want het is een echt stevig boerenrecept. Met witte bonen, varkensvlees in het zuur, knoflook, lamsvlees, olijfolie, ui, bouquet garni (laurier, peterselie en tijm), knoflookworst en tomaten. Stevige kost dus. Als de renners het eten voorafgaande aan deze etappe, dan komen ze zelfs met epo de berg niet meer op. Volgens mijn Franse kookboek komt cassoulet trouwens uit het plaatsje Cassol d'Issel, want daar maakte men de kleipotten waarin het gerecht werd bereid. Die kleipot heet ook cassoulet.
Het plaatsje Castelnaudary is tegenwoordig een toeristisch centrum. Dat heeft het te danken aan het Canal du Midi. Via dat kanaal kun je van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan bij Bordeaux fietsen. Een leuke fietsvakantie en je kunt kleine kinderen meenemen, want het is overwegend langs het kanaal en dus vlak. De renners komen ook bij het kanaal, maar die rijden morgen beslist niet vlak. Die hebben echter ook geen kinderen bij zich. Dat scheelt dus.


Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns