[Tour] Vroemmmm!!!!

De eerste berg, de strijd begon
Quintana ging er snel vandoor
Maar aan de streep kwam lange Froome
Als eerste aan en lag ver voor

Ik ben bang dat het vanaf vandaag een lange, saaie Tour de France gaat worden. De dagen van die Amerikaanse lul lijken weer aangebroken. Een ploeg die alles, maar dan ook alles onder controle heeft en gewoon twee man in kan zetten voor de eindoverwinning. En dan is Wiggo er nog niet eens bij. En voor de toekomst hebben ze ook nog ene Henao. Als die ook bij Sky blijft dan zijn ze niet meer te kloppen en gaan ze de meeste etappewedstrijden winnen. En dat is dan ook de enige reden waarom ik vandaag de pest in had.

Ik had niet de pest in omdat Froome won. Ik gun het hem na vorig jaar graag. Ik weet niet waar die kracht ergens in die spillebeentjes zit, maar hij rijdt gewoon als een echte klimmer naar boven, terwijl hij daar niet het postuur voor heeft. Ik had de pest in, omdat het een renner van Sky was en omdat er ook nog een renner van Sky tweede werd.

Maar onze Nederlandse jongens hebben mijn humeur gelukkig weer wat kunnen opfleuren. Je zult maar Belg zijn en de eerste landgenoot op de 33e plek terugvinden in het algemeen klassement. En die Belg spreekt nog Frans ook.
En wij Nederlanders mochten toch al niet mopperen. Vandaag was hij er namelijk wel. Johnny Hoogerland. Waarom gaat de man altijd mee in kansloze ontsnappingen? Omdat het een aanvaller pur sang is. Of, om het in goed Nederlands te zeggen, omdat aanvallen hem in het bloed zit. Daar reed de Nederlandse driekleur met een wit elleboogje. Samen met Riblon, die daar al eens gewonnen had. Die wilde dus op herhaling.

Maar tijdens de eerste beelden op het scherm werd al duidelijk dat de vlucht geen etappezege zou opleveren. Sky reed al op kop van het peloton. Het was wel vreemd dat Greenedge ook mee reed. Die hadden toch niemand voor het geel? Nou, dat zagen we dan tijdens de beklimming van de eerste col. Die gekke Impey ging heel lang mee.
Intussen zagen we voor de derde keer in deze Tour de France een Nederlander als eerste over de streep gaan. Dit keer was het Johnny. Hij won de tussensprint. Dat was zo'n beetje zijn laatste wapenfeit, maar hij is toch de kampioenstrui waardig. We zullen hem de komende etappes beslist nog vaker zien.

De col de Pailhères gaf al strijd te zien. Daarom houd ik meer van bergetappes dan van vlakke ritten. En wie zagen we ineens demarreren? Was dat niet onze Robert? Jazeker, dat was hem. Maar hij was niet de enige. Eerst ging die groene bekkentrekker. Maar Voeckler kon het niet bolwerken. Daarna ging Quintana, een van de klassementsrenners van Movistar en vervolgens Igor Anton. Ik dacht dat het wel leuk zou zijn als Anton bij Gesink kwam. Dan hadden we twee renners die samen de naam van een beroemde judoka vormden.
Quintana had al redelijk snel de enig overgebleven renner uit de kopgroep met Hoogerland te pakken. Riblon wilde net als enige jaren geleden winnen in Ax 3 Domaines. Maar dat lukte niet.

Na de klim kwam de afdaling. D&D vonden Quintana niet sterk dalen. Dat was ook zo, maar ik was al blij dat hij op zijn fiets bleef, want bij Eurosport hadden ze de informatie gekregen dat het een gevaarlijke afdaling was en dat er smeltend afsalt was. Wat dat kan betekenen moeten jullie maar eens aan Joseba Beloki vragen. Daar is het nooit meer goed mee gekomen nadat hij tegen de grond ging door smeltend asfalt. We zagen verder ook de jonge Pinot met een Wigginsafdaling. Samengeknepen billen. Ach ja, je bent jong en je wilt wat en dan wil je niet vallen natuurlijk.

Tijdens de laatste klim zagen we eerst schuim op de golven van de woeste beek en daarna schuim om de monden van de renners die probeerden Porte en Froome bij te houden. Maar hoe het ook schuimde, het lukte niet om bij te blijven. Froome zei: 'Vroemmmm' en weg was hij. De een na de andere klassementsrenner zag je lossen. Het waren echt geen losers, maar het werden wel lossers. Maar wat was ik blij toen ik ineens weer de Belkinboys door het beeld naar voren zag schuiven. Blijkbaar hadden ze halverwege de klim even een aanloopje genomen. Het is lang geleden dat we twee Nederlanders bij de eerste vijf hebben gehad. De Nederlanders van toen sliepen bij elkaar op de kamer en deden nog meer dingen samen die we toen nog niet wisten.

Ze zeggen wel dat iedere renner die geen doping gebruikt een zwakke dag krijgt. Laten we hopen dat die van Froome en Porte snel komt en dat het dan dezelfde dag is, want anders is de lol er snel vanaf deze Tour de France.

Ik heb een nieuwe rubriek
Het leukste plaatje van de dag: allemaal leuke gele poesjes aan de kant van de weg. Ze zwaaiden met vlaggetjes en hadden zeer korte rokjes aan.

Renner van de dag: Quintana had toch maar het lef om al op de eerste col aan te vallen. Misschien deed hij het voor Valverde en om Sky onder druk te zetten, maar hij deed het toch maar.

Morgen een lekkere Pyreneeënrit. 

Vier bergen van de eerste categorie en eentje van de tweede.
De rit eindigt wel met een afdaling van zo'n dertig kilometer. Hier zou Wiggins dus op grote achterstand zijn gereden. Maar hij doet niet mee. 

Er is al heel wat heibel geweest over de afdaling van de Alpe d'Huez, later in de Tour, maar de afdalingen in deze rit hebben ook een historie. Louis Ocana had de gele trui, maar moest achter Eddie Merckx aan in 1971. Het was hondenweer. Storm, regen en er ontstonden modderstromen op de weg. Merckx viel tegen een stenen muur en Ocana viel samen met hem en werd aangereden door Zoetemelk. Het was einde Tour voor Ocana en dat was jammer, want waarschijnlijk zou Merckx een Tourzege minder op zijn palmares hebben gehad als Ocana niet was gevallen. Eddie weigerde trouwens vier dagen lang de gele trui aan te trekken uit respect voor Ocana. De eerste berg die moet worden beklommen heeft ook een geschiedenis. Fabio Casartelli vond er in 1995 de dood toen hij tijdens een val in de afdaling met zijn hoofd tegen een stenen markeringspaaltje viel.

In 1995 was dit de koninginnenrit. Richard Virenque viel aan en won de etappe. Juichend kwam hij over de finish, maar hij wist niet dat Fabio was overleden. Ik kan me nog goed herinneren hoe je afwisselend Virenque in beeld kreeg, die als een gek aan het klimmen was en het beeld van de artsen die Casartelli aan het reanimeren waren. Erik Breukink heeft er nog wel eens nachtmerries van, denk ik. Hij zag Fabio liggen. De meeste renners hoorden echter pas na de finish dar Casartelli dood was. Vanaf dat moment is de helm verplicht voor de renners.

De renners komen na bijna honderd kilometer door Loudenvieille. Als ze dan al erg moe zijn, kunnen ze baden in Balnéa. Er zijn drie wellneszones: de Romeinse baden, de Indiaanse baden en de Japanse baden. Zwavelhoudend water schijnt geneeskrachtig te zijn en dan kunnen ze daarna fit weer verder fietsen.