[Tour] Een tikkie voor onze jongens

Alberto reed wel heel erg snel
Maar bleef op zijn gewone fiets
Het bleek toch een verkeerde gok
Hij wilde alles, maar kreeg niets

Riis staat bekend om zijn slimme tactiek. Altijd verzint hij wel een origineel aanvalsplan. Vandaag heeft hij echter een foutje gemaakt. Zowel Kreuziger als Contador bleven op dezelfde fiets als waarmee ze de twee beklimmingen hadden gedaan. De meeste renners die voor de ritzege gingen, wisselden voor de laatste afdaling hun gewone fiets voor een tijdritfiets. Die is wat zwaarder en daarmee kun je wat harder naar beneden. Het nadeel is dat je moet wisselen van fiets en die fiets moest vanaf de auto komen. Dat nadeel bleek echter in deze rit een voordeel. Johan Cruijff had dus toch gelijk.

In deze tijdrit miste ik Wiggins. Ik had hem die technische eerste afdaling wel eens in de regen willen zien doen. Maar Wiggins is er niet deze Tour en de regen was er ook maar even.
Tony Martin blijkt toch beter in tijdritten die zo vlak zijn als de borsten van Angelina Jolie.
Westra deed het nog beter en stond zelfs een tijdje aan de leiding.
Ook dit keer waren er weer renners die verrasten en renners die tegenvielen. Wat dacht je van Andy Schleck? Op de Mont Ventoux was hij niet vooruit te branden en nu reed hij top vijftien. Aan de andere kant reed Porte een zeer matige tijdrit. Hij zal morgen wel hard voor Froome moeten werken. Volgens mij kwam hij fluitend binnen. Ten Dam kwam ook fluitend binnen, maar dan fluitend van de inspanningsastma. Hij was niet alleen aan het fluiten, maar ook weer aan het fluimen.

Natuurlijk was ik erg benieuwd naar de top vijf. De eerste tussentijd van Mollema viel tegen. Ik herinnerde me echter de tijdrit in de Ronde van Zwitserland nog. Ook daar viel het eerste deel tegen, maar vloog hij in het tweede deel. Nu vloog hij ook in het tweede deel, maar dat was tegen de hekken. Jammer. Toch niet slecht, hoor. Het is eigenlijk zijn eerste echte Tour de France. Ik denk dat hij uiteindelijk zevende wordt. Hij verloor namelijk tijd in de beklimmingen en haalde tijd in tijdens de afdalingen. Maar er komen nog een 'paar' bergen en achter hem staan nog een paar klimmers te dringen. Quintana en Rodriguez.

Dat brengt me meteen op de dag van morgen. Het kan zijn dat de rit wordt ingekort. Er wordt noodweer verwacht. Regen, onweer en mist. Als het mocht onweren dan wordt de levensgevaarlijke afdaling van de Col de Sarenne geschrapt. De Alpe d'Huez wordt dan maar één keer beklommen. Ik vind die beslissing terecht.
We gaan toch wel spektakel beleven morgen. De berg is oranje. Ik hoop wel dat er niet al te veel dronken idioten langs de kant van de weg staan. Een ongelukje is zo gebeurd. Stel dat je de gevaarlijke afdaling overleeft en je komt een dronken Hollander tegen die je van je fiets loopt.
Bram Tankink komt zeer zeker de berg goed op. Hij heeft in verband met zijn zere linkerschouder op televisie een oproep gedaan om alleen rechts van hem te blijven en zijn rechter schouder te duwen. Slimme Bram.

Ik ben ook benieuwd of Rodriguez morgen net zo goed rijdt als vandaag. Misschien kan hij het Froome dan lastig maken op de klim. Of Quintana. Volgens Herbert Dijkstra ging Quintana vroeger altijd op de fiets naar school, want zijn ouders hadden geen geld voor de bus. Nou ging ik ook altijd op de fiets naar school, maar die stond niet kilometers hoger dan mijn huis. Quintana schijnt toch sneller dan de bus bij school te zijn aangekomen. Ik keek niet op van die mededeling van Herbert. Quintana komt deze Tour de France namelijk ook steeds ver voor de bus binnen.

Het leukste plaatje van de dag: De regen in de verte. Die kwam er dus aan. Ik dacht dat er misschien wel een zeer plaatselijk buitje boven Froome zou kunnen blijven hangen. De wens is soms de vader van de gedachte.

Renner van de dag: Jean-Christophe Péraud. De man viel tijdens de training op het parcours van de tijdrit. Hij moest naar het ziekenhuis en daar constateerde men een breukje in zijn sleutelbeen. Toch ging de nummer negen van het algemeen klassement van start. Reed prima doorkomsttijden en viel toen voor de tweede keer op dezelfde schouder. Einde oefening, maar toch een heldenprestatie.

Morgen Alpe d'Huez twee keer

Ik kan natuurlijk wel wat gaan vertellen over leuke dorpjes onderweg, maar de Alpe staat op het programma en nog wel twee keer.
De Alpe is de Nederlandse berg, zeggen ze. Dat klopt wel, want er won acht keer een Nederlander en zelfs de Italianen wonnen slechts zes keer op de Alpe. Maar onze laatste overwinning is al van 1989. Gert-Jan Theunisse was de laatste Nederlander die er won. Het wordt dus weer een keertje tijd.

Ik wil het echter niet over de winnaars hebben en ook niet over de klim. Nog nooit is in de Tour de France namelijk de afdaling van de Alpe d'Huez gedaan. Die afdaling is levensgevaarlijk. Van Est kon nog uit een ravijn worden gehaald, maar als je tijdens deze afdaling in een ravijn gaat, dan kun je twintig valhelmen over elkaar op hebben, maar je bent er geweest.
De afdaling zat in de Dauphiné van dit jaar. Dan konden de renners vast wennen. Er gebeurde gelukkig niets. Maar de Dauphiné is niet de Tour de France. In de Tour de France is iedereen nerveuzer en worden meer risico's genomen. Tony Martin vond het crimineel van de Tourorganisatie dat deze afdaling in de etappe is opgenomen. Wat gaat er gebeuren als het gaat regenen? Het zou me niets verbazen als in dat laatste geval de koers wordt geneutraliseerd. Door wie? Door de renners natuurlijk.

Wil je even huiveren en de afdaling bekijken? Dan kan dat hier.