[Tour] De honderdste zit erop

Je wist het eigenlijk al wel
Het wordt vandaag een massasprint
Daar komen ze dan alle drie
Maar het is Kitteltje die wint

Het zag er niet naar uit dat Froome onderweg bezopen van zijn fiets zou vallen. Wiggins zoop behoorlijk wat meer champagne vorig jaar. Logisch, want eigenlijk is Wiggins een alcoholist. Froome blijkbaar niet.

Voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst mochten de renners om de Arce de Triomphe rijden. Het werd dus een echte triomf voor Chris Froome. Je zag aan hem dat hij tijdens de rondjes over de Champs-Élysées nog knap zenuwachtig was. Steeds een paar man om hem heen. Je zult maar met gele trui en al tegen de grond gaan dertig kilometer voor de finish en je been breken. Dan ben je mooi klaar. Oh nee, dan ben je mooi niet klaar, want dan val je uit.
Maar het gebeurde niet en verder was het weer het gewone werk.
Die kleine blauwe snelle smurf kreeg nog wel een lekke band. Dus moesten alle smurfen hem gaan helpen. Hij moest terug naar het peloton dat als een razende tekeer ging. Dat kost kracht. Ook als je helpers hebt. Misschien kwam hij die kracht net tekort in de eindsprint.

Natuurlijk kwamen er toch weer kopgroepjes, ondanks de snelheid van het peloton. En natuurlijk was Flecha daar weer bij. Gesink haalde zowaar nog wat puntjes bij de tussensprint en ook Tankink was een tijdje voorop. We hebben dus ook vandaag de Nederlanders positief in beeld gehad. Eentje hadden we niet in beeld, maar dat zou ook geen positief beeld zijn geweest. Westra moest opgeven in Parijs. Ziekte. Dat is als renner het ergste dat je kan overkomen, denk ik. Voor mij heeft hij gewoon Parijs gehaald.

Gelukkig hoefde de etappe niet te worden ingekort. Als ze erg rustig aan hadden gedaan, dan zou de etappe ongetwijfeld ingekort zijn, want de renners moesten voor donker binnen zijn. Logisch, ze hebben geen licht op hun fietsen en dan zouden ze allemaal een bekeuring krijgen.
We zagen nog een mooie volle maan, maar voor Vichot stonden de sterren niet goed. Twee keer een lekke band vlak achter elkaar.

Uiteindelijk kwam dan die geweldige massasprint. De trein van Cavendish leek lange tijd helemaal in orde. Tot vlak voor de laatste bocht. Plotseling reden de jongens van Argos op kop en gingen als eerste de bocht door. Daar zat een plan achter, dat weet ik zeker. Ze gingen aan en de camera was weer van opzij. Hij nam Cavendish groot in beeld, maar die kleine blauwe smurf schoot niet op. Er reden twee Duitsers voor hem en die kon hij niet meer voorbij. Het werd de vierde zege van de Nederlandse Duitser Kittel. Hij is dus de nieuwe keizer van de sprint.

De renner van de dag: Vandaag zijn alle renners renner van de dag. Als je Parijs haalt in de Tour de France dan heb je een wereldprestatie geleverd. Als klassementsrenner, maar ook als knecht. Iedereen heeft zijn eigen taak en de Tour is voor alle renners zeer zwaar.

Het leukste plaatje onderweg: De ouders van onze Bauke. Bij het journaal werden ze geïnterviewd. Ze stonden langs de kant tijdens de rondjes in Parijs. Leuke gewone mensen. Net als Bauke.

Terugblik

Ik vond het een leuke Tour de France. De honderdste werd een succes. De eerste drie dagen op Corsica waren een prima vondst. Dat zullen ze bij Argos wel met me eens zijn. De eerste etappe en geel voor Kittel. Er was wel meteen weer een grote valpartij niet ver van de finish. Toch viel het deze Tour de France wel mee met het vallen. Als je het vergelijkt met vorig jaar tenminste. Toen lagen al onze Nederlandse troeven meteen al tegen de grond.

De ploegentijdrit hoeft voor mij niet meer. De Tour de France is een individuele koers. Een ploeg kan hem niet winnen. Natuurlijk is een ploeg belangrijk voor een klassementsrenner, maar in een ploegentijdrit heb je het niet zelf in de hand. Het kan voorkomen dat jijzelf een van de sterkste klassementsrenners bent, maar toch op een minuut wordt gereden. Die moet je dan maar weer goed zien te maken. Weg ermee, zou ik zeggen. Een individuele tijdrit is eerlijker.

Ik kan meestal genieten van bergetappes. Dan krijg je vaak de echte strijd tussen de sterksten. Maar deze Tour heb ik het meest genoten van de waaieretappe. Daarin gebeurde constant iets verrassends. Het was al vroeg te zien dat het een waaieretappe zou worden en het gebeurde. Een aantal renners met klassementsaspiraties hebben zich mooi laten verrassen. Valverde had zich niet laten verrassen, maar had pech dat hij pech kreeg net op het moment dat Belkin en Omega Pharma Quick-Step gas begonnen te geven en de boel op de kant zetten.
Het was ook verrassend dat Froome er op het laatst ook afmoest. Ik heb genoten van het commentaar daarna van Tankink.
Ik heb ook genoten in de Pyreneeënrit waarin de hele Skyploeg op een hoop werd gereden. Ik was namelijk al bang dat het weer zo'n gecontroleerde Tour zou worden en dat werd het dus gelukkig niet.

De Mont Ventoux en de Alpe d'Huez waren al legendarisch in de Tour de France en zijn dat alleen nog maar meer geworden. Jammer dat er geen grote renner op de Alpe won, maar de strijd tussen van Garderen en Riblon was heerlijk om te zien. Wel jammer dat de Glandon en de Madeleine al in het begin van de etappe beklommen moesten worden. Dan krijg je meestal geen echte strijd te zien en dat was ook nu zo.

Tenslotte de renners. Onze Nederlandse renners hebben het prima gedaan, vind ik. Als Mollema niet wat ziekjes was geworden en ten Dam niet was gevallen had er misschien nog wat meer in gezeten.
Ik vind het echter jammer dat we weer geen etappe hebben gewonnen. Er waren eerder kansen voor Boom en Gesink, maar toen moesten ze zich nog opofferen voor Bauke en ten Dam. Johnny doet zijn best, maar gaat meestal op de verkeerde momenten of kiest de verkeerde etappes uit. Poels moet nog verder herstellen van zijn verschrikkelijke valpartij van vorig jaar. Het gaat wel steeds beter, maar het kost meer tijd. Dumoulin heeft het geprobeerd, maar bleek nog iets te jong. Natuurlijk, Quintana is ook jong, maar dat is echt een uitzondering en ik moet nog zien of de Colombiaan dit ook volgend jaar gaat doen. Alex Zülle begon ook erg jong en moest het later bekopen. Dumoulin heeft zich laten zien en het is beslist een van de grootste talenten die we hebben. Ik zie hem in de toekomst nog wel etappes en klassiekers winnen, maar daar hadden we nu nog niets aan.
Er waren ook tegenvallers. Evans, van Garderen, Martin, Pinot en toch ook wel Richie Porte. Andy Schleck viel ook tegen, maar dat hadden we eigenlijk al wel verwacht.
Quintana heeft me niet verbaasd. Contador viel natuurlijk wel wat tegen. Je kunt echter best wat versleten raken als je een aantal jaren veel prijzen wint. Misschien komt hij nog terug, maar ik denk het niet. Ook hij wordt ieder jaar een jaartje ouder.

Ik heb dus een leuke Tour gezien en verheug me al op die van volgend jaar. Dan doen misschien Nibali en Kangert ook mee. En voor ons misschien Kelderman.
Ik hoop wel één ding. Dat ze eindelijk bij Studio Sport inzien dat Herbert Dijkstra toch beter alleen maar het schaatsen kan verslaan. Hij ziet het niet, hij moet het vragen aan Maarten Ducrot en hij leest op wat wij ook al zien. Geef mij maar Boogerd.
Ik heb weer met heel veel plezier de dagelijkse columns geschreven en hoop dat ook volgend jaar weer te gaan doen.

Tot de volgende Tour de France.

Bakoenin, Rijswijk