Nu de rook geklaard is

Een paar dagen geleden was het EU-circus begonnen. Net zoals met de meeste verkiezingen was er veel aandacht om via de media zoveel mogelijk mensen te bereiken. Nu het festijn voorbij is en de rook geklaard zien we de resultaten. 

De PVV zou de grootste worden. Wilders heeft allerlei verklaringen voor het uitblijven van het resultaat van zijn partij, maar ik verwacht dat de actie van Saoedi-Arabië hem met de verkiezingen de das om heeft gedaan. Net voor de verkiezingen besloot Saoedi-Arabië Nederland te boycotten om een sticker die maanden geleden is uitgegeven. Wilders was een onruststoker met opeens tastbare gevolgen, een reden voor zijn aanhang om te twijfelen en/of thuis te blijven. Niet dat ik er rouwig om ben, integendeel, maar waar 'het buitenland' naar Nederland keek om de PVV heb ik het idee dat we bij de Europeesche verkiezingen meer zichtbare buitenlandse invloeden zullen voelen die het stemgedrag zullen beïnvloeden.

Het CDA was tot het eind van de verkiezingsdag volgens de prognoses de verrassende winnaar. Alhoewel, winnaar, ze hebben een zetel verloren, maar waren volgens de prognoses nog nipt de grootste partij. Buma verkondigde op Radio 1: "Gelukkig weet de kiezer ons te vinden in verkiezingen die er echt toe doen." Pardon? Landelijke verkiezingen doen er volgens meneer Buma niet toe? Of wat probeert hij hier te zeggen? Nu krijg ik altijd al een naar gevoel als ik meneer Buma zie, en vooral hoor praten, maar hier schoot ik toch echt even in de lach.

Volgens D66-leider Pechtold heeft Nederland gekozen voor Europa. En dat is de retoriek die we van Pechtold gewend zijn. Als voorman van de Europeesche beweging, als een machinist op de trein naar Europa dendert hij met zijn idealen dwars door een grote groep die niet tegen Europa is, maar een wat ander beeld heeft. Ik vind iemand die zo hard ongenuanceerd stelt dat Nederland voor Europa gekozen heeft en het dus eens zou zijn met zijn politieke standpunten behoorlijk op zichzelf gericht. Ik zou graag zien dat Pechtold het woord democratie wat breder zou opvatten en zich meer als een Nederlands volksvertegenwoordiger zou gedragen.

Maar wie doet dat wel? Ik kijk verder, de VVD zegt een stevige positie te hebben met de behaalde zetels. Enigszins verrassend. De VVD heeft met haar landelijke politiek vooral Europa gebruikt bij het invoeren van restricties, regels en de koers die ze varen met de bezuinigingen. Ze hebben landelijk naast de PVV de meest negatieve politici die ik me kan voorstellen, een full house aan omhooggevallen regenten die met regelmaat de woede van de bevolking op de hals halen. Een Opstelten, een Teeven, een Kamp, Schippers, Schulz van Haegen, het houdt niet op. Toch denken sommige kiezers kennelijk dat hun Europeesche collega's meedenken met en opkomen voor het Nederlandse volk als het om Europa draait.

De PvdA heeft een tik gekregen en dit zat er natuurlijk aan te komen. De PvdA heeft de vorige landelijke verkiezingen nog op een strategische wijze veel stemmen behaald, maar dat speelde bij de Europeesche verkiezingen niet mee. De PvdA mist wat mij betrefd een duidelijke koers en weet de kiezer niet te bereiken, daarnaast hebben ze de kiezer behoorlijk laten zitten door landelijk vooral VVD beleid te voeren. Ik betwijfel ook of ze dit de volgende landelijke verkiezingen kunnen veranderen.

De SP pakt daarbij denk ik de stemmen die zowel van de PvdA als de PVV afkomen. De SP is onlangs nog opgekomen tegen het vrije handelsverdrag TTIP en heeft een vrij gematigd pro-Europeesch standpunt. Ik ben benieuwd wat ze gaan doen, en ben ook benieuwd wat er de komende landelijke verkiezingen voor ze in petto ligt. Ik zou ze weleens in de coalitie willen zien.

Groen Links heeft heeft twee zetels gekregen. De in mijn ogen wat te idealistische dromers met wat weinig oog op financiële belangen doen het toch relatief goed en gaan vooral het debat aan. De ChristenUnie en de SGP zijn samen ook goed voor twee zetels.

Waar ik me vooral druk om maak zijn de belangen die voorop staan bij vertegenwoordigers. Ze zijn niet voor niets lid van een partij en de belangen van partijen moeten daarin ook meegewogen worden. Ook in andere rollen binnen de Europeesche Unie spelen belangen mee. Shell-topman Dick Benschop wil graag dat Nederland de commisaris voor energie gaat leveren in de Europeesche Unie. Hij stelt dat dat in het belang is van Nederland. In mijn ogen is dat meer in het belang van Shell en aandeelhouders. Zo kan je ook vragen stellen bij mensen die voor bepaalde functies naar voren geschoven worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet capabel zullen zijn, maar de belangen die meespelen wegen zeker mee.

Ik ben in ieder geval wel benieuwd, en hoop dat we wat meer op de hoogte gehouden zullen worden van de mensen die ons op Europeesch vlak zullen vertegenwoordigen, en hoop dat ze dat integer kunnen doen.