"'Poule des Doods' krijgt mogelijk vervolg"

RIO DE JANEIRO

FIFA-voorzitter Sepp Blatter sluit niet uit dat poule D, de 'poule des doods' van het WK 2014 navolging krijgt op het volgende WK in Rusland.

In aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië werd poule D al door kenners aangemerkt als een van de zwaarste poules. In deze groep kwamen drie oud-wereldkampioenen uit, te weten Engeland, Italië en Uruguay, samen met het op voorhand kansloos geachte Costa Rica. Uruguay, vier jaar geleden in Zuid-Afrika nog halve finalist, zou samen met de twee klassieke Europese voetballanden uit gaan maken, wie er door zou stoten naar de achtste finales.

Nu de poulefase erop zit, blijken de kaarten volledig anders op tafel te liggen dan werd aangenomen. Het kleine voetballand Costa Rica, dat voor de vierde keer op het hoogste podium aantrad, is tot grote verrassing van voetbalminnende kijkers over de hele wereld in staat gebleken om zich in deze groep na twee wedstrijden al voor de volgende ronde te plaatsen, om deze na een gelijkspel tegen het al uitgeschakelde Engeland als groepswinnaar af te sluiten.

Zij worden naar de tweede ronde vergezeld door Uruguay, dat de eerste wedstrijd verloor van hetzelfde Costa Rica. Aan de hand van een gretige Luis Suárez, die in de openingswedstrijd nog ontbrak door de nasleep van een knieoperatie, zette Uruguay die valse start recht. Achtereenvolgens versloegen de Zuid-Amerikanen in een bloedstollende tweekamp Engeland en trokken in de uitputtingsslag tegen Italië aan het langste eind. "Vooral die laatste overwinning smaakte naar meer, we zijn hongerig geworden van het vorige WK" zo verwoordde de sterspits van Liverpool de ambitites van Uruguay na de wedstrijd. 

Het spectaculaire verloop en de eindstand in deze poule des doods, waarin Engeland en met name Italië onverwacht hun aspiraties voor de wereldtitel voortijdig moesten staken, hebben menig voetballiefhebber verrast en hun harten sneller doen laten kloppen. Op internetfora en sociale media werd de verbazing gedeeld en werden steunbetuigingen en rivaliteiten hartstochtelijk uitgevochten. Dit is ook het organiserend comité van de FIFA niet ontgaan. "Dit is waarom wij voetbal zo'n mooie sport vinden, en waarom iedereen ook zo van voetbal geniet: het onvoorspelbare karakter ervan." zo liet FIFA-voorzitter Blatter optekenen. "We vinden het dan ook geweldig, dat wij alle voetballiefhebbers op de hele wereld dergelijke wedstrijden hebben kunnen voorschotelen."

Blatter liet niet onvermeld dat hij daarom overweegt om voor het WK van 2018 dezelfde poule samen te stellen. "Deze poule heeft door Costa Rica en door de wedstrijd tussen Italië en Uruguay zoveel smaak gegeven aan het toernooi, dat wij er over denken om over vier jaar dezelfde ploegen opnieuw in één poule te laten spelen, al sluiten we niet uit dat gastland Rusland dan Engeland zal vervangen. Verder: never change a winning combination." Uruguay, Italië en Costa Rica lijken hierbij dus al wel verzekerd van het WK 2018. 

Met een knipoog voegde de FIFA-voorzitter vervolgens toe dat over het verloop van die poulewedstrijden op dit moment nog geen uitspraken zullen worden gedaan: "Of Costa Rica over vier jaar weer verrast, geven we nu niet prijs. Anders is alle spanning er natuurlijk al af."