[Tour] Cavendish met kop(stoot) en schouder(blessure)

Voigt reed urenlang op kop
Als een gek ging hij tekeer
Maar geel ging aan zijn neus voorbij
Want dat heeft Marcel Kittel weer

Vandaag was de Tourstart in Engeland. Het land van de geesten. Herbert Dijkstra had er al in het begin van de uitzending last van, want hij hoorde stemmen in zijn oor, zei hij.
Er vielen me al vanaf het begin drie dingen op: het regende niet, er was geen mist en de Engelsen waren massaal komen kijken naar de Tour.

Om kwart voor een ging Kate Middleton door het lint en konden de renners vertrekken.
In het verleden zeiden Ducrot en Dijkstra altijd dat het jammer was dat de uitzendingen zo laat in de koers begonnen, want dan misten we het spervuur aan demarrages in het begin van de etappe. Nou, niks spervuur aan demarrages in het begin. Gewoon drie man die aanvallen en poef, weg waren ze.
Bij deze eerste vluchters natuurlijk Voigt. Bezig aan zijn laatste Tour, hoewel je dat bij hem nooit zeker weet. Jens Voigt, die al jaren alleen thuis komt om te neuken, want hij heeft zes kinderen en dit is zijn zeventiende Tour.

De voorbereiding van de sprint begon vanaf de eerste kilometer. Lotto reed meteen op kop en dat bleef bijna de hele etappe zo, behalve in de finale. Toen waren ze in geen velden of wegen te zien. Verder was het lange tijd een saaie etappe. Bijna net zo saai als de wedstrijd Frankrijk - Duitsland en ook nu was er weer een soort Frankrijk - Duitsland aan de gang in de kopgroep. Twee Fransen tegen twee Duitsers. Jarrier en Edet tegen Jens en Voigt. Voigt had eigenlijk zijn zinnen gezet op de eerste bergtrui, maar op de eerste klim reden die twee Franse jonkies hem voorbij. Dat viel trouwens nog niet mee. Het publiek stond zó dicht op de weg dat Mozes er bijna met zijn staf aan te pas moest komen om de Rode Zee aan mensen open te splitsen.

Het was trouwen al dik over half drie toen de renners aan de eerste heuvel begonnen die meetelde voor het bergklassement. Er moesten nog 130 kilometers worden afgelegd. Toen werd me al duidelijk dat ik tijdens Argentinië - België de column moest schrijven. Waarom gingen de Belgen in het peloton niet wat harder op kop rijden? Lotte en Omega Pharma - Quick-Step hebben toch twee van de beste sprinters?

Na dat bergje bleek bij de tussensprint dat Voigt toch slimmer was dan je zou denken. Met die zes kinderen zou je menen dat zijn hersens in zijn lul zitten, maar nu bleek dat toch anders te zijn. Hij demarreerde zogenaamd voor de tussensprint, maar die Fransen zagen hem nooit meer terug. Daarna was het weer een saaie etappe tot de volgend berg. Alleen Brice Feillu met de benen wijd in een afdaling was wel even leuk. Het kwam door een lekke band en dat is niet fijn in een afdaling. Verder viel er niet veel te beleven. Ik zag onderweg een prachtige stroomversnelling, maar het peloton bleef een rustig kabbelend beekje.

Na de col van de derde categorie was het peloton uiteengevallen en Dijkstra en Ducrot waren minutenlang op zoek naar Cavendish. Die zou in het tweede peloton gesignaleerd zijn. Ik had me dit jaar voorgenomen om niet al te hard over het vlijtige duo te oordelen, maar als Cavendish in het tweede peloton zou hebben gezeten, is het dan niet vreemd dat ik geen enkele ploegmakker van de Brit op kop van dat peloton zag rijden? Die beelden kwamen al een paar minuten na de mededeling, maar Ducrot en Dijkstra bleven volharden in onwetendheid.

Daarna werd het een nog saaiere rit. De renners kwamen pas weer op gang toen ik met de chili con carne was begonnen. Chili con carne is een bonengerecht met gehakt. Niet lang daarna maakte Kittel gehakt van de rest.

Onder de boog met de tekst Vittel werd het toch weer Kittel

Pechvogel van de dag: Cavendish natuurlijk. Hoewel hij zijn eigen pech creëerde.

Leukste tweet van de dag: Reint Jan Renes: Een Tourstart in Yorkshire. Voelt toch een beetje als een elfstedentocht in Limburg.

De rit van morgen.

Deze eerste rit in de Tour de France ging van Leeds naar Harrogate. Je komt dan door Yorkshire. En evenals in veel streken van Engeland wemelt ook in Yorkshire van de geesten. In Leeds alleen al zijn er heel wat te vinden.

In Abbey Inn bijvoorbeeld. Daar kun je de ijselijke kreten van een meisje horen. Ze komen uit de kelder van de pub. Het kan natuurlijk dat de dochter van de eigenaar gewoon in de kelder soms haar vriendjes op bezoek heeft, maar niemand durft te gaan kijken. Ooit stond op die plaats een abdij en niet alleen dat meisje spookt daar, er schijnt ook nog een monnik rond te dwalen.
Ook het City Palace of Varieties wordt geteisterd door geesten. Een daarvan heeft de nare gewoonte om 's nachts op de piano te gaan spelen. De andere is een vrouw die ijskoude lucht om zich heen heeft. Een soort Icelady dus.
In verband met de Tour de France is er op 16 en 17 mei van dit jaar zelfs een spookpeloton gesignaleerd. Het kwam door het centrum van Leeds. Maar zoals vaak met spoken, bleken het ook ditmaal geen echte spoken te zijn. Het waren renners uit de streek die via een verbluffend systeem van verlichting een spoor van kleuren achterliet als ze in het donker door het centrum van Leeds reden. Het was in het kader van het Yorkshire Festival 2014 en meteen een ode aan de Tour de France.

Morgen start de Tour in York. Je kunt daar in de buurt heel goed wandelen en fietsen in North York Moors. Dat is het grootste heidegebied van Groot Brittannië en toch is het geen echt natuurgebied. Het was namelijk een bosgebied, maar de mensen wilden er schapen houden en hebben de bomen gekapt. En die bomen komen niet terug zolang er daar schapen lopen, want die grazen alles weg wat ook maar een beetje boom kan worden.
In ieder geval is het erg populair bij wandelaars en fietsers. Je kunt er naar Robin Hood's Bay. Een smokkelaarsdorpje aan de kust. Waarom de naam Robin Hood aan dit dorp verbonden is, is niet bekend. Waarschijnlijk is hij er zelfs nooit geweest. Sherwood Forest ligt veel meer ten zuiden van York, hoewel er mensen zijn die ervan uitgaan dat Robin ook in York heeft geleefd.
Het kan een interessante rit worden, daar in Yorkshire, want het is een soort Luik-Bastenaken-Luik. En hoewel je in die streek dus heel goed kunt wandelen en fietsen denk ik niet dat de fietsers er een wandeletappe van gaan maken. Klassementsrenners moeten opletten.