[Tour] Puntje voor Nibali

Tom Jelte deed heel goed zijn best
Het geel wilde hij winnen
Maar bij de eindstreep had niet hij
Maar Nibali dat binnen

Heel Engeland was in Yorkshire vandaag. En zie dan maar eens ergens langs de weg een plasje te doen.

De tweede etappe ging zonder the man from Man van start. Je kunt niet zeggen dat Mark er gisteren tijdens de sprint zijn kop niet bij had, want die kop was juist het probleem. In dit geval was het loontje komt om zijn boontje. Hij had niets gebroken, maar kon niet meer aan zijn stuur trekken. Zijn arm was een stuk dood gewicht en daar kun je geen sprints mee winnen, laat staan bergop fietsen. En dat moest toch wel vandaag.

Ik schreef gisteren dat de rit van vandaag een soort Luik - Bastenaken - Luik zou zijn. Maar dan moet je er wel wat van willen maken als peloton. Vandaag leek het meer op de Ronde van Noord-Holland, want alle bergjes werden op het gemakje genomen en de sprinters konden zelfs lange tijd gewoon volgen. Het werd dus een lange zit. Voor Herbert Dijkstra maakt dat niet uit, want die is gewend aan tien kilometers van onbekende schaatsers, maar een fietsfan wil actie.

Nu is er gelukkig, anders dan bij het schaatsen, heel wat te zien onderweg. In Frankrijk krijg je bijvoorbeeld onderweg veel prachtige kastelen te zien vanuit de helikopter. In Engeland krijg je prachtige ruïnes te zien. En je hebt tijdens zo'n lange saaie rit ook de tijd om op andere dingen te letten dan de renners. Zo kwam ik erachter dat de Engelsen leuke namen kunnen verzinnen voor hun bergjes. Gisteren hadden we al de Buttertubs en nu had je de Blubberhouses. Die laatste is waarschijnlijk zo genoemd omdat er ooit een modderstroom is geweest die op zijn weg naar beneden de huizen heeft bevuild.

Valpartijen doorbreken ook een beetje de sleur. Dan gebeurt er tenminste wat. Maar waarom vallen ze deze Tour tot nu toe allemaal bergop? In de afdaling heb ik nog niemand zien liggen. Nu bleek ook dat Gerrans Cavendish helemaal niet nodig heeft om te vallen.
Mollema moest ook al een keertje in de achtervolging. Vanaf dat moment zag ik hem alleen nog maar van voren rijden.

En dan heb je ook altijd nog de sprintjes bergop en de tussensprints. Die zijn ook weer wat sleurdoorbrekend. Dit keer liet Edet zich niet beetnemen door Voigt. Dat was ook niet moeilijk want Voigt reed in het peloton en Edet niet.
De tussensprint werd gewonnen door een jong sprintertje waar we nog wel veel van zullen gaan horen: Bryan Coquard. Hij wil graag de groene trui, maar weet nu ook dat Sagan meer kans heeft op die trui dan hij, want een brug is al een brug te ver voor hem.

Het peloton was een beetje als het weer bij mij in Rijswijk. Er dreigde steeds iets los te barsten, maar het bleef droog. En net toen het hier begon te regenen kwam het peloton ook op gang.
Voeckler was natuurlijk weer de eerste die zich niet meer kon bedwingen. Kadri was al gedemarreerd uit de kopgroep en de groene bekkentrekker reed naar hem toe. Kittel was toen gezien en met hem ook die andere Duitse sprinter, Greipel
Voeckler in het groen ging echter te veel in het rood om als eerste boven te komen op de klim van tweede categorie. Kittel zag het groen en geel voor ogen en kreeg ook nog een lekke band. Na de berg van tweede categorie een nieuwe situatie. Kadri op kop en een paar achtervolgers. Maar Sagan vond het niet goed, want die wilde zelf winnen.

Maar dan schrok ik geheel wakker. Eindelijk oorlog in het peloton. Tom Jelte Slagter reed bijna iedereen los. Herbert Dijkstra ging zitten zeiken over de val van Slagter in zijn eerste Giro, dus maar snel overgeschakeld naar Eurosport waar ik wel relevante informatie kreeg over wie er allemaal werd afgereden. Info over de werkelijkheid van de koers in plaats van over het verleden van een renner. Bijvoorbeeld dat van Garderen en Sagan eraf waren. Die kwamen helaas weer terug, want Slagter en Garmin stopten ineens weer hun actie. Waarom er dan aan begonnen? Vergiste Tom Jelte zich soms en dacht hij dat het al het laatste bergje was waar ze aan begonnen? Slagter leidde eigenlijk zichzelf naar de slachtbank

Een domme actie van Slagter dus en daarna een domme actie van Rolland, maar dat maakte de koers wel veel leuker.
De slimste was Nibali. Hij ging niet ver van de finish en hield nog net twee seconden over op de groep achter hem. Mollema staat nu in het Algemeen Klassement op dezelfde plaats als vorig jaar op het einde van de Tour. Ze kunnen dus net zo goed nu ophouden.

Pechvogel van de dag: Koen de Kort lag meer op de grond dan dat hij op zijn fiets zat.

Leukste tweet van de dag: Liz Milner - Does these cyclists pee? And if so, where and when?

De rit van morgen.

Morgen gaat de etappe naar Londen. Over Londen is genoeg bekend, dus daar ga ik niets over vertellen. Ik ben er een keer geweest en moest mijn vrouw redden toen ze de verkeerde kant uitkeek bij het oversteken van een drukke weg.

De renners komen op weg naar Londen door Epping Forest. Een prachtig natuurgebied met een mooi meer dat genoemd is naar de hertog van Connaught.
Epping Forest is echter ook bekend van één van mijn favoriets bands: Genesis. The battle of Epping Forfest gaat over rivaliserende gangs in Epping Forest.
Maar Epping Forest heeft meer met muziek. Ieder jaar is er het 'eNgage' dancefestival. Tijdens het festival komen diverse stijlen van de dance aan bod. Veel nieuwe dj's en groepen krijgen daar een kans. Er zijn flashdancers te bewonderen en naast dance is er ook hip hop en dit jaar was er ook een enorm koor van scholieren die songs ten gehore gaven die ze op school hadden geleerd.
De renners komen ook door het plaatsje Epping, waar Epping Forest naar genoemd is. Dat plaatsje is beroemd vanwege de historische markt. Die markt is meegegroeid met het plaatsje zelf. In 1253 heeft Koning Henry III die markt het recht gegeven om eens per week markt te houden. Tegenwoordig komen bezoeker van heinde en ver om de markt in Epping te zien. Er zijn meer dan tachtig marktkramen met allerlei koopwaar. Sommige marktlieden staan daar al tientallen jaren en er zijn zelfs kraampjes bij die van de ene generatie op de andere zijn overgegaan.
De renners zullen er geen oog voor hebben. Sterker nog, ze zullen niet over die markt rijden, maar de mensen uit Epping zijn trots op hun markt en ook op het feit dat de Tour door hun plaatsje komt.