Zure Vlamingen, arme Mexicaanse

Van de 5-1 op Spanje tot winnen van een Costa Rica dat 120 minuten op penalty's aanstuurde, is er in het buitenland veel positiefs en negatiefs geschreven over Oranje. De Amerikanen roepen op om die gekke Hollanders te steunen, de Duitsers hebben het over Louis van Genial. Op de één of andere manier zijn de Engelsen en Vlamingen echter niet achter het Oranje-karretje te spannen. Al zo'n beetje het hele WK is de tendens ultranegatief.

Het maakt dit WK weinig uit of je naar een wedstrijd van Amerikaanse of Europese ploegen kijkt. Uitzonderingen als Duitsland daargelaten lijken de meeste spelers 90 minuten lang min of meer niets anders te doen, dan zich slidend, vallend, glibberend en rollebollend over het veld te manoeuvreren. Behalve 'het WK van de keepers' is het ook 'het WK van de tegenstander een kaart proberen aan te naaien of een onterechte penalty uit te lokken bij de scheids'.

Maakt onze Robben echter de stomme fout een enkele keer toe te geven dat één van die slidings in scène gezet was? Dan komt er niet alleen een golf van kritiek, maar opent de BBC haar liveverslag van Nederland-Costa Rica zelfs met een minuten durend filmpje over 'the dark side of Arjen Robben'. Dark side? Écht? Het commentaar zelf was weinig beter en bleek overduidelijk op de hand van de Costa Ricanen te zijn. Nederland was maar een vies uitgekookte, vals spelende rotploeg.

De Duitsers hebben er ook een handje van (in mindere mate), maar vooral de Belgen bleken ook ronduit negatief – om precies te zijn, de Vlamingen. Waalse media en reacties leken haast het tegenovergestelde van die van hun noorderburen. Van De Morgen tot HLN en van De Standaard tot 'de Belgentopics' in het WK-forum op FOK! was de tendens al 'matsjen' lang hetzelfde. De Belgen kregen ook een andere uitzending voorgeschoteld dan de rest van de wereld, want ze waren zo'n beetje de enigen die uniform claimden dat Costa Rica maar liefst twee penalty's ontnomen was.

Het lijkt erop dat Nederland definitief België's Duitsland is geworden. De rivaliteit van Calimero versus De Grote Buurbroer lijkt bij onze zuiderburen momenteel net zo heftig opgelaaid als-ie in '74 jegens de Duitsers was in Nederland. Maar het houdt niet op, niet vanzelf: na het gejank over Robben kwam er dit keer weer heibel over Krul.

Want geniale wissel ten spijt had Krul het góre lef gehad om richting de Costa Ricanen aan te geven dat hij wist in welke hoek ze gingen schieten. Dat vonden Vlamingen en Engelsen vanzelfsprekend meteen 'bad sportsmanship', het verdiende op z'n minst een gele kaart en beter was die lul gewoon het veld af gestuurd.

Je vraagt je af waar het vandaan komt, waarom een paar schalbes of een keeperpraatje direct aanleiding is om maar meteen Oranje niets meer te gunnen, ja, zelfs actief te gaan haten. Maar dan kom je, op zoek naar het antwoord op die vraag, in de reacties van The Guardian een treffend commentaar tegen:

The Anglo Saxon reaction if Holland win: Robben dived v Mexico and Krul sledged. Cheats.
If Brazil win: This was an ugly Brazil team. They got a non deserved penalty v Croatia and kicked James Rodriquez -cheats.
If Argentina win: These people have cheated for decades.
If Germany win: They might be a bit cleaner than the others, but they are too efficient and German.
Right, perhaps you would have preferred Italy or Spain? No, Italians are cheats and play too defensively. Spanish tiki taka is boring and they cheat.

Oh ok, you like underdogs. I bet Greece's Euro victory pleased you? No, too defensive. Boring anti-football.
How about France in 98? That made a change from the same big teams again and again. No, they were at home, had too many foreign born players and they don't love football.
Maybe a team from Asia or Africa? No, Africans are match fixers and take bribes to vote for places like Qatar. I don't like Asians either. Only Korea ever got anywhere near winning, but that's because the refereeing was corrupt.

Ok, so international football is not for you. How about the Premier League?
Yes, I like that. Best league in the world.

Het zal er inderdaad mee te maken hebben dat men het simpelweg de buren niet gunt: op dezelfde manier zouden veel Nederlanders het België niet gunnen dat ze Argentinië hadden verslagen en wij zouden hebben verloren van Costa Rica. Men gunt het liever een verre vriend dan een goede buur.

De hand mag overigens ook in eigen boezem. Haal de regel over Nederland in het commentaar hierboven weg en verander Premier League in Eredivisie en het geldt voor ons net zo.

Het verdient daarnaast beslist geen schoonheidsprijs dat we -terwijl we nota bene nog vrolijk ín het toernooi zitten- het nodig vonden om met duizenden tegelijk een vijftienjarig Mexicaans meisje te bedreigen, schofferen en uit te schelden, púúr omdat ze een sarcastisch en uiterst geestig liedje had geschreven over de uitschakeling van Mexico door Nederland:

In plaats van onszelf te herkennen in die rancune die elk EK en WK weer gevoeld wordt naar de uitschakelende ploeg, werd het meisje gedwongen de commentaren onder de video uit te zetten, het filmpje zelfs tijdelijk privé te maken en een lange brief met excuses en uitleg te schrijven. Volstrekt onnodig als we allemaal eens wat rielekster met voetbal, met nationalisme én met elkaar om zouden gaan.