[Tour] Sprintles van meester Kittel

Greipel wilde wel eens winnen
Lotte deed ook goed zijn werk
Maar Giant heeft de beste trein
En Kittel is gewoon te sterk

Je vraagt je af waarom een volkomen vlakke etappe integraal moet worden uitgezonden. Het zal wel met het toerisme te maken hebben. De mooie plekjes van Cambridge moesten natuurlijk in beeld. Gelukkig was het wel een korte etappe, want 155 kilometer is niet veel voor de Tour de France. Ik was dus benieuwd of we ook spektakel zouden zien in het begin van de etappe. Er zouden misschien veel renners zijn die zo'n korte etappe als een kans zagen. Maar na één uitlooppoging van Barta en Bideau ging de boel al op slot in het peloton.

Lange tijd was er dus niets anders te zien dan de ploeg van Nibali op kop met een mannetje van Kittel en een mannetje van Lotto. Ja, er waren ook nog kerken, kastelen, ruïnes en veel toeschouwers te zien, maar ik ben toch maar een tijdje in de tuin in de zon gaan zitten met de koptelefoon op. Het enige spannende op dat moment was het bericht dat er bij Belkin geld was gestolen uit de koffers van de ploegleiders. Verder leerde ik dat er in de finale een lastige bocht was.

Intussen was het ook leuker om tijdens de etappe naar de tweets te kijken. Foto's van mensen die langs het parcours werken of wonen. De bingo van DeMart. Foto's van de situatie in Green Park waar al heel veel mensen op de Tour stonden te wachten en ondertussen naar de Tour keken op een enorm scherm.

In voorgaande edities had je in de eerste ritten nog wel eens grote valpartijen die zo'n etappe nog interessant konden maken. Niet dat je daar op hoopt, maar in ieder geval schrik je dan in een etappe als vandaag weer even wakker. Nu waren er alleen wat muizenvalletjes zoals die van Bakelants. Die deed het dan wel weer meteen goed, want hij was zijn halve fiets kwijt. Meteen was er weer een bombardement aan tweets. Verder zagen we ook Andy Schleck nog op de grond liggen en even verderop lag waarschijnlijk de sukkel waar hij tegenaan was gereden. Dan heb je een foto van Andy en een gebroken arm.

Zo'n zestig kilometer van de finish kwamen er al voorzichtig wat meer renners van Lotto en Giant naar voren om Astana te helpen. Ik ben dan wel geen ploegleider, maar ik vind het toch een beetje dom van Lotto om Bart de Clercq op kop van het peloton te laten rijden. Bart is naast Van Den Broecke de enige echt goede klimmer in die ploeg. Die zou ik toch liever wat achter de hand houden om Van Den Broeck bij te staan in de bergen. Die rijdt dus straks steeds alleen en dan maar hopen dat hij niet lek rijdt.

Toen het begon te regenen kwam het peloton wat meer in gang, maar voor de bui binnen lukte niet meer. Eerst was dat nog voor de tussensprint. Die werd weer voor Coquard en Sagan werd tweede.

De rest was voorspelbaar. Barta en Bideau deden verschrikkelijk hun best. Barta reed nog even weg met de mond wijd open. Dat is best gevaarlijk. Ik houd tijdens mijn tochten met de racefiets juist zo veel mogelijk mijn mond dicht, want er kan van alles naar binnen vliegen. Libelles, strontvliegen, vuurvliegjes, vliegende mieren en zelfs wespen. Het zou best kunnen dat Barta de avondmaaltijd niet meer hoeft te nuttigen. Maar hoe ze ook hun best deden, bij een reclamebord met de toepasselijke tekst True Blood op de achtergrond werd Barta uiteindelijk ook bijgehaald.

En dan kwam de sprint. Die sprintploegen moeten wel gek worden van al die klassementsrenners. Gelukkig zijn die drie kilometer voor de streep weer opgerot. De Lotto's hadden zich weer eens veel te vroeg stuk gereden en dus konden de jongens van Giant Shimano het makkelijk afmaken. De man waarvoor de Lotto's zo hadden gereden werd 23e.

En de gele trui?
Bij Buckingham Palace was de wisseling van de wacht 's morgens al geweest, maar in het algemeen klassement kwam 's middags geen wisseling van de wacht.

Vanavond gaan de renners met het vliegtuig naar het land waar de Tour thuishoort. De rest moet met de bus en de auto. Ik wens ze veel succes. Er stond vandaag een trein stil in die tunnel, maar bussen en auto's gebruiken geen bovenleiding, Herbert en Maarten. Jullie hoeven dus echt niet te zwemmen.

Pechvogel van de dag: Alle renners van Lotto. Ze werken zich uit de naad voor een 23e plek.

Leukste tweet van de dag: HerbertEnMaartenshow - Maarten gaat vanavond zwemmend naar Frankrijk

De rit van morgen.

We gaan eindelijk naar het vasteland. En niet alleen dat. De renners zijn zelfs in Frankrijk. Een sprintersetappe als je het mij vraagt en ook als je het me niet vraagt. Vanaf de kust naar Lille.
Het peloton fietst dan wel door Frankrijk, maar denk maar niet dat in die streek geweldig Frans wordt gesproken. Het is Frans Vlaanderen. De taal die ze daar spreken is zelfs in de verte verwant met het Zeeuws. Het is het Frans-Vlaams. Ze zeggen er Sjchaap in plaats van Schaap en maakng in plaats van maken. Maar dit Frans-Vlaams is langzamerhand aan het uitsterven. Toch is het Frans er ook niet vrij van dialect. Dat kun je horen in de Franse komedie Bienvenue chez les Ch'tis. Een postbode uit Salon-de-Provence wil overgeplaatst worden naar de Côte d'Azur. Daar nemen ze echter alleen maar gehandicapten aan en dus doet hij zich voor als een gehandicapte. Als het uitkomt, wordt hij overgeplaatst naar Bergues, vlak onder Duinkerke. De film leunt op woordgrappen die te maken hebben met het dialect dat in die streek wordt gesproken. Toi et moi wordt daar uitgesproken als ti et mi. De vertaalafdeling had aardig wat moeite met de vertaling in het Nederlands, neem ik aan. En hoe zal de Duitse nasynchronisatie zijn geweest? In ieder geval was de film in Frankrijk een groot succes.
De renners komen ook door Steenvoorde. Dat klinkt ook al niet echt Frans. Je kunt daar de zogenaamde Gigotos vinden. Dat zijn een soort robots. Poppen, gemaakt van elektrische apparaten die gerecycled zijn. Ze kunnen bewegen, muziek maken en spreken. Je kunt de poppen iedere eerste en derde woensdag van de maand bewonderen. Onder andere kun je er kennis maken met Rigobert en de snurkende Isidor.
De renners zullen echter op dinsdag door Steenvoorde komen dus ze kunnen niet even afstappen en de poppen bewonderen. Ik gok op Kittel als winnaar, maar als er valpartijen zijn dan hebben we de poppen in ieder geval aan het dansen.