The Grass Company

Ik kom er al sinds mijn 18de, de pistache vlakbij het station in Den Bosch. Een zeer goedbezochte shop waar mensen doorgaans wiet komen halen en er vrij weinig ruimte is voor zitplaatsen. Toch is het er meestal druk. 

Een bewaker in pak aan de deur zorgt dat er geen minderjarigen binnenkomen en deze loopt regelmatig door de buurt bij het station om een oogje in het zeil te houden, en indien nodig junks of hangjongeren dringend verzoekt een ander plekje te zoeken. Het personeel loopt er in tenue, en controleert nog eens dubbel op leeftijd bij de aanschaf, en deze zie je ook regelmatig met een grijper of prikstok en een vuilniszak buiten rondlopen om het allemaal zo netjes mogelijk te houden. Ze ruimen hierbij ook op wat niet van de shop af komt.

De hasj en wiet worden in plastic statiegeld-bakjes verkocht en over alles lijkt meerdere keren nagedacht. De bezoekers zijn er in alle vormen en maten, mensen in pak die na het werk wat komen halen, wat oudere mensen, en opgeschoten achttienjarigen, bouwvakkers, alles zie je er. Ook is er een goede samenwerking met de politie die ook wordt bevestigd en toegejuichd door de lokale politie in Den Bosch. Het doet zeer gemoedelijk aan, en zelfs mensen die er niet binnen komen vinden dat het er zeer netjes uit ziet.

In 2008 nam The Grass Company een shop over in Den Bosch die de Twins heette en als redelijk louche bekend stond. Niet alleen vanwege de ligging en bepaalde klanten, maar de uitbaters waren niet altijd even vriendelijk en er deden nare verhalen de ronde. Er kwam weinig zonlicht binnen en het leek meer op een donker rockerscafé voor veertigers. The Grass Company heeft daar verandering in gebracht. De ramen zijn nu groot en open, de muren mooi geverfd, er is goede afzuiging en ventilatie en de belichting is stijlvol gedaan. Dat samen met de houding die we ook van de Pistache gewend waren is dit ook een zeer prettige shop geworden. Met meer ruimte dan de Pistache is er in de nieuwe Grass Company net zoals in Tilburg al het geval was een keuken geopend.

Niet lang daarna werd een teveel aan voorraad ontdekt in de Pistache. De Pistache moest toen drie maanden dicht. Waar sommige buurtbewoners eerst af en toe nog klaagden over de drukte en de vele auto's in de buurt die af en aan reden, vonden ze nu hangjongeren, junks en rotzooi in de straat. Deze werden niet meer weggestuurd en er werd niet meer opgeruimd en de beveiliging liep niet meer rond. Plots begonnen de buurtbewoners te merken wat het betekende als de Pistache dicht was. Ja het was minder druk, maar beter of gezelliger werd de buurt er niet op. De Pistache nam deze 'time out' als kans om het pand te verbouwen om daarna met een mooier pand weer verder te gaan.

Met de komst van de wietpas bleef het echter in de shops goed leeg. Veel mensen wisten al heel snel weer de straatdealers te vinden die zelfs voor de shop klanten aan het werven waren. Het vertrouwen van klanten dat hun registratie bij de overheid niet veilig was is duidelijk gebleken. De kok bij The Grass Company in Den Bosch werd ontslagen wegens te weinig klanten en we konden er geen steak met frietjes of ander lekkers meer eten. Heel erg jammer. Toch werd wiet nog wel genoeg verkocht om tenminste een paar mensen in dienst te houden.

Gelukkig werd er op een gegeven moment ingezien dat de wietpas niet het gewenste effect had, en het meer op een vorm van burgertje pesten ging onder het mom van wat afspraken van Opstelten met onze Duitse buren. Langzaam aan begon het weer een btje te lijken op wat het was. Er is weer een kok in dienst genomen maar het menu is nog wat sober. De enorme faal die de wietpas was word nog altijd niet benoemd.

Afgelopen vrijdag vond Opsteltens 'Taskforce' het nodig om met vol materieel en zelfs met de hulp van de landmacht in te vallen bij alle shops en panden van The Grass Company. Kosten nog moeite worden gespaard om een shop die een voorbeeldfunctie betrefd voor het legaliseren van wiet de wind uit de zijlen te nemen. Er word gepoogd het management te linken aan georganiseerde misdaad naast het verhandelen van wiet en de belastingontduiking die daar bij zou horen, dat terwijl er al meerdere malen verzocht is vanuit het management om afspraken te maken met de overheid om dit transparant en legaal te doen. De sabotage komt hier keer op keer van de kant die er zou moeten zitten om alles in goede banen te leiden, maar deze willen liever door gaan met repressie en keer op keer word er niets tot weinig gevonden om tot een veroordeling te komen.

Tot op vandaag zijn de shops gesloten omdat de kassa's en alle administratie in beslag zijn genomen, zelfs als ze open zouden mogen zou het niet kunnen. Het publiek is alweer uitgeweken naar straatdealers en shops die veel minder gemoedelijk zijn. En het lijkt erop dat dit hetgene is waar onze politiek op aanstuurt. Het kapot proberen te maken van een speler die laat zien een volwassen en verantwoordelijk bedrijf te runnen, wat een doorn in het oog is voor het repressieve beleid.

Ik snap het niet meer en ik denk een boel mensen met mij. Dit eenzijdige repressieve beleid, waar er overduidelijk een kloof is tussen de burgers en Opstelten, waar zelfs burgemeesters en Kamerleden pleiten voor regulatie, moet stoppen. Repressie heeft al meerdere malen en in zeer veel verschillende vormen aangetoond niet te werken en alleen maar heel veel geld te kosten. Het in stand houden van een taskforce moet niet het doel zijn van een beleid. Zet deze mensen in waar het de veiligheid van burgers helpt te bewaken, en niet in op iets wat al lang gelegaliseerd en gereguleerd had moeten zijn.