Het houdt niet op...

Na het boodschappen doen ging ik met mijn vriendin langs bij mijn zus. Ze woont in de buurt waar ik vanaf mijn negende tot mijn achttiende gewoond heb. Er is een mooi meer dichtbij met een parkweggetje eromheen waar je uitermate lekker even een paar rondjes ontspannen kan rollen. We bonden de skeelers aan en gingen op weg. Net zoals ik er vroeger liep toen we nog een hondje hadden, zie je er redelijk veel mensen lopen met een hond. Vaak zie je gelukkige hondjes met fijne baasjes, soms zie je mensen die zich moeten compenseren met hun hond, soms zie je klungelige hopeloze baasjes die omgang met hun hond niet begrijpen en zo goed of kwaad als het kan hun hond in bedwang moeten houden. 

We reden het tweede rondje en er liep een gezette man van in de vijftig met een Mechelse herder waar we voorbij zouden gaan. De man trok de riem aan en maande de hond naar hem toe te komen. De hond begon hard te trillen en liep heel voorzichtig en onderdanig op zijn baas af, alsof hij elk moment een klap kon verwachten. Op het moment dat we langsreden kreeg de hond een ferme klap op zijn neus met het rolholster van de riem. Ik schrok en werd overmand door ongeloof. "Dat doe je toch niet? Waarom zou je een hond zo op zijn neus slaan?" zei ik. "Gewoon doorrollen jongen", was zijn antwoord. Ik zei nogmaals: "Je slaat toch je hond niet? Zeker als die niets doet? Volgens mij zit er iets niet helemaal goed in je hoofd." De man werd pissig en sloeg zijn hond nogmaals met het holster op zijn neus als reactie. Dat was dus duidelijk. 

Ik riep: "Zie je niet dat dat beest doodsbang van je is, smeerlap!" "Ja, net zoals jij," zei hij als reactie en je zag zijn aggressie opbouwen. Ik heb me in tijden niet zo ontzettend kwaad gevoeld en voelde onmacht, was ik bang? Ik denk het wel. Je weet niet wat je van een dergelijk figuur kan verwachten, zou hij zijn hond nog eens slaan nadat ik weer iets zou zeggen? Er is geen beschaving in te vinden. Wat moet je op zo'n moment doen als er geen gesprek te voeren valt me zo'n bruut? Ik had mijn telefoon niet bij me, anders had ik ter plekke de politie gebeld. 

Ik herinnerde een opname op LiveLeak van een Aziaat die zijn vrouw aan het aftuigen was. Het ging er hoe langer hoe bruter aan toe, tot hij haar hoofd tegen een stalen bak aan trapte en ze op de grond viel. Er kwam een oude man bij die het aan had aangezien. Toen deze in wilde grijpen werd hij aggressief door de man weggewerkt. De man ging door met zijn huilende vrouw te slaan, tot op het moment dat er een hele grote groep in beeld kwam gerend die de man op zijn nummer zette. De man dook weg in een hoekje totdat nota bene de vrouw de groep van hem weg hield. 

Als je die man met die hond iets zou doen, zou de hond instinctief hetzelfde reageren. Hoe afhankelijker je van iemand bent, hoe meer je zal accepteren en de persoon proberen te beschermen, ongeacht hoe erg je ook mishandeld bent. Natuurlijk kan er een breekpunt komen waarbij je het niet meer toelaat zoals een hond op een gegeven moment zijn baas kan gaan bijten. Maar dat moet ver gaan. Als je naar Noord-Korea kijkt zie je hoeveel een volk kan hebben, al zal ook daar op een gegeven moment een breekpunt ontstaan. 

Thuisgekomen heb ik de politie gebeld, en die zeiden dat ik een aangifte kon overwegen maar dat er zonder direct bewijs weinig aan gedaan kon worden. Toen besefte ik me ook dat iets als een GoPro of een smartphone veel meer kan zijn dan gewoon iets om leuke filmpjes mee te maken. Waar ik af en toe een hekel heb aan mensen die elk moment of ongemeen moeten vastleggen met hun telefoon kan het wel direct bewijs zijn van iets dat echt niet door de beugel kan. Het zou een middel zijn om er iets aan te doen. Waar ik ergens bang ben dat een maatschappij vol Google Glasses ook als een erg efficient en maatschappij-doordrongen 'Big-Brother'-stijl surveillancesysteem kan worden voel ik wel dat we met bepaalde gadgets maatschappelijk iets kunnen bijdragen met strijd tegen criminaliteit. Hufters niet de ruimte geven om door gebrek aan bewijs door te kunnen gaan met hun misselijkmakende gedrag, waar of wanneer dat dan ook is. 

Een dier kan niet de politie bellen, en een mishandeld persoon, of dat nu een volwassene is of een kind zal dat ook niet snel doen. Een levend wezen (ofdat het nou een mens of dier is) geforceerd compleet afhankelijk van je maken is helaas een succesvolle manier van hersenspoeling en sociale controle, al kan het bij getraumatiseerde kinderen die psychopatisch gedrag vertonen juist weer gebruikt worden bij het opbouwen van een gezonde chemische werking van de hersenen. Het is echter maar al te vaak de reden dat de mishandeling door kan gaan. Daarom zou ik mensen willen pleiten voor het opnemen van zaken die als bewijs tegen mishandeling en ander crimineel gedrag kunnen dienen. Hoe naar de filmpjes van mishandeling ook zijn, ze leiden wel vaak naar de daders waarop er iets gedaan kan worden. Alvast bedankt!