[Tour] Drama voor El Pistolero!

Kwiatkowski viel vroeg aan
En dat viel wel te loven
Maar aan het einde van de rit
Kwam Nibali als winnaar boven

Nu is er nog maar één topfavoriet.

Het werd een gedenkwaardige etappe vandaag, maar dat konden we nog niet weten toen net voor de start de ooievaars uitvlogen. Daarna vlogen meteen na de start ook wat renners uit. Het waren de bekendste ooievaars van het peloton als het gaat om demarreren: Westra, Voeckler en Moinard onder andere. Sagan en Rodriguez kwamen er ook aan, maar sloten pas op de eerste klim aan. Sagan ging natuurlijk niet voor de ritzege, maar voor de puntjes voor de groene trui onderweg. En dat lukte ook.

Er was regen, er waren hellingen en afdalingen. Het zou dus best een spectaculaire rit kunnen worden, dacht ik. En dat werd het. Voor het zover was, duurde het toch nog wel even. Er kwam wel een tweestrijd tussen Rodriguez en Voeckler om de bergtrui. Dat was leuk om te zien. Bekken trekken in de stromende regen. Maar Voeckler was geen partij voor Purito.

De strijd om het klassement begon ook al vroeg. Het peloton spatte al in de eerste afdaling uiteen. Het werd een zoekplaatje wie waar zat. In ieder geval werd duidelijk dat Kwiatkowski in de aanval was en werd geholpen door bollenman Tony. Blijkbaar keken Dijkstra en Ducrot niet naar de tv-beelden want zij wisten niet of Kwiatkowski nog met voorsprong reed en dat was toch duidelijk te zien.

Westra was ofwel in bloedvorm of gek, want hij demarreerde al op de Petit Ballon uit de kopgroep. Het kostte Sagan de kop, maar die had zijn puntjes al binnen. Uiteindelijk kostte het Westra zelf ook de kop.
Dijkstra vond het prachtig dat op een gegeven moment Greipel op kop van het peloton ging rijden tijdens de klim van de Petit Ballon. Hij vergat te kijken naar de achterstand van het peloton op Kwiatkowski, de nummer zes van het klassement. Die liep daardoor steeds meer op. Ik vond het dus niet zo handig van Lotto. Ondertussen maakte Rodriguez werk van de bollentrui en pakte weer wat puntjes voor Voeckler.

Regen, een afdaling en dan kan er zomaar iemand vallen. Er viel echter niet zomaar iemand. Na Froome viel nu de grootste favoriet voor de tourzege: Contador!
Nibali stond natuurlijk voor een dilemma. Contador laten terugkomen of Kwiatkowski niet laten wegrijden. Maar hij kon rustig achter de Pool aan gaan rijden, want Contador zag er geen gat meer in omdat hij een groot gat in zijn knie zag.
De Astanaboys begonnen met nog zo'n tachtig kilometer voor de boeg toch maar het gat met de witte Pool kleiner te maken. Contador hoopte ondertussen dat zijn eigen gat snel dicht ging, maar dat ging niet meer en dus moest hij de auto in. Froome en Contador, de gedoodverfde tweestrijd, was al voor de rustdag ter ziele.
Na het drama Contador bleef het lange tijd een status quo. Het peloton hield de kopgroep op iets meer dan vier minuten.

Terwijl Dijkstra en Ducrot Kwiatkowski aan het prijzen waren, liep het verschil met het peloton ineens zienderogen terug, maar dat hadden ze pas erg laat door. Dijkstra dacht ook dat Gallopin zijn geel nog wel zou behouden. Dan had hij toch bij een eerdere beklimming waar Greipel nog op kop reed niet goed gekeken.
Op de col van het kruis ging er een kruis over Tony Martin. Maar er ging ook een kruis over Talansky, Gallopin en Rolland en in de kopgroep over Kwiatkowski, want die moest Rodriguez laten gaan. Er stond blijkbaar een mooi vrouwtje langs de kant van de weg, want Scarponi pakte een toeschouwertje mee. Thomas deed ook nog een duit in het zakje. Het werd daar dus een triootje.

De ritwinst zou waarschijnlijk gaan tussen Rodriguez en Kwiatkowski, dacht ik, maar zouden er nog klassementsrenners uit de groep demarreren? Rodriguez nam al snel afscheid van de Pool. Hij leek lang te gaan winnen, maar Nibali zette ondertussen zijn turbo aan en kwam als eerste boven op de mooie meisjes. Het was een enerverende rit met vooral veel strijd op het eind. Je zult toch Tony Martin heten en je de hele dag het snot voor ogen hebben gereden na een zware dag gisteren om je kopman tijd te laten pakken en je ziet dan dat uiteindelijk iedereen tijd op hem pakt?

Pechvogel van de dag: Contador natuurlijk. Hij viel uit. Marchado leek ook zo'n pechvogel, want ook hij viel en er werd al verteld dat hij was uitgevallen, maar hij herrees nog eerder dan Jezus en reed weer gewoon mee.

Leukste tweet van de dag: Marcel van der Togt - De touretappe van vandaag heeft wel iets weg van een sportcarrière van 1 dag. Na elk dal kun je weer toewerken naar een piek.

De rit van morgen.

Morgen een rustdag. Dit jaar komen er op de rustdagen geen Tourcolumns. Dat maakt deze eerste rustdag niets uit, want overmorgen vertrekt de karavaan vanuit de stad waar de rustdag was en dus hoef ik niet per se iets over die stad of streek te vertellen op een dag dat er niet wordt gereden.

Overmorgen vertrekken de renners dus fris en monter vanuit Besançon. Een min of meer vlakke rit en je zou dus zeggen dat het een etappe voor de sprinters wordt. Het is wel de vraag of dat alle sprinters zijn, want in de laatste vijftig kilometer zijn een paar bergjes van de derde en vierde categorie opgenomen en de ploegen van de sprinters die wat makkelijker over dat soort bergjes gaan, kunnen wel eens gaan proberen om Kittel en Greipel eraf te rijden. De ploegen van die laatstgenoemden hebben dan nog twintig kilometer om de achterstand weer goed te maken, want die kilometers zijn vlak.

Besançon is de geboorteplaats van een van de bekendste Franse schrijvers: Victor Hugo. Mocht je hem niet kennen als schrijver en ook nooit iets van hem hebben gelezen, dan heb je misschien wel de film of de musical van zijn bekende werk Les Misérables gezien. In het verhaal neemt Victor Hugo het op voor de vertrapten uit die tijd. Negentien jaar in een strafkamp voor het stelen van een brood. Dat is nog eens wat anders dan een paar jaar voor het doodtrappen van een medemens. Het is het verhaal van het volk dat onderdrukt wordt door de elite. Een aanklacht tegen de strenge wetten.
Het peloton kent eigen wetten. Als er gepist wordt of gegeten, demarreer je bijvoorbeeld niet. Als er een favoriet valt, dan wacht je en ga je niet aanvallen. Hoewel daar in het verleden ook niet altijd de hand aan is gehouden.