[Tour] Lau boven Bau

De bergen waren angstig hoog
En Nibali kwam al in zicht
Maar even voor de Italiaan
Won nu een Poolse lichtgewicht

De haai eet toch niet alles op. Soms laat hij een kruimeltje voor een ander.

Meteen na de officiële start ontplofte er een bom in het peloton en wie reed er ineens in een voorste groep? Nibali. Dus was er meteen oorlog vandaag. Wat was die gele Italiaan van plan? Uren wegrijden van de rest op die drie cols? De ploegen van de klassementsrenners die nog bezig waren geweest om de slaap uit de ogen te wrijven moesten dus meteen aan het werk. Slim van de Italiaan.

Pinot zette meteen zijn ploeg aan het werk en Trek had een bijbaantje aangenomen om nog wat te verdienen in deze Tour. Nibali waaide dus alweer snel terug in het peloton, maar er bleef een sterke kopgroep over met twee Nederlanders: Kruijswijk en Timmer. De rust was ondertussen weergekeerd.

Er was weer een tussensprint, maar Sagan hoefde er niet eens voor te sprinten. Hij mocht gewoon voorop rijden en winnen van de kopgroep. De etappe begon dus spectaculair, maar was inmiddels behoorlijk ingezakt. Gelukkig was de omgeving prachtig om te zien, dus deed ik maar net alsof ik naar een vakantiefilm keek.
Ik hoorde ook nog een leuke opmerking van Maduc: 'er komen in de toekomst meer ploegen met kleinere renners'. Dat is leuk, dan kan ik ook meedoen, want ik ben 1 meter 64.

De eerste top kwam eraan. Zou Albert Timmer de punten pakken? Timmer, de klimmer? Maar er gebeurde niets. Rodriguez kreeg de punten cadeau. In de afdaling bleek dat König wel trek had in een etappeoverwinning, want zijn ploeg ging ineens op kop rijden om het gat met de kopgroep kleiner te maken. En het gat werd erg snel kleiner. Zou de Izoard al strijd te zien geven?

Op de Izoard bleek Timmer geen klimmer, maar dat wisten we al. Sagan was er ook snel af. De kopgroep zette aan. Ook vanuit het peloton losten de eerste renners. De gevallen Kittel onder andere. De voorsprong van de kopgroep liep weer op, want vooraan zaten nou eenmaal betere klimmers dan die twee van NetApp op kop van het peloton. Op het steile gedeelte van de Izoard versnelde de kopgroep nog eens, maar Kruijswijk week niet. Even later waren de NetAppjes opgerookt. Actie voor niets geweest? Zouden andere ploegen dan misschien iets gaan doen? Nee, dus moesten de Appjes weer.

Ineens zagen we AG2R op kop van het peloton. Waarom? Kwiatkowski moest er trouwens ook vandaag weer snel vanaf. Ook nu pakte Rodriguez de punten op de top, maar het kostte iets meer moeite. Daar bleek dat hij, Majka, Herrada, Nieve en Thomas de sterkste renners in de kopgroep waren.

Bardet had zin in de klim, want hij ging als een gek naar beneden. Hij wilde Pinot een kooltje stoven en daar was het warm genoeg voor. Volgens Dijkstra en Ducrot durfde Pinot niet te dalen. Dat was vorig jaar in de Vuelta inderdaad zo, maar ze vergaten even dat Pinot nog een eind voor de meeste renners van het peloton uit reed. Ondertussen was Bau ook goed bezig.

Ik ben misschien maar een gewoon columnistje en werk niet voor de NOS, maar waarom ging AG2R op kop rijden om de kopgroep terug te halen? Nibali lachte zich een bult. Op die manier kon hij misschien op zijn gemakje weer een etappe winnen. Gisteren deed Movistar het en nu AG2R.

Op de klim ging voor Porte alweer meteen onderaan de deur dicht. Daarna was het oorlog. Er vielen belangrijke slachtoffers zoals Ruiz Costa. Een week is te doen voor hem, maar drie weken zijn te veel. Ook in de kopgroep begon de oorlog. Di Marchi wilde nog wel een dagje met het rode rugnummer.
Niet veel later zagen we ineens Van den Broeck in de problemen. En Sky is deze Tour zeker niet the limit. Twee man in de kopgroep en allebei eraf. Porte verder op achterstand. Op minder dan vijf kilometer kwamen de aanvallen. Rolland als eerste. De groep rond Nibali werd steeds kleiner dus achtte hij het tijd om zelf ook maar weer eens te gaan. Het was te veel voor Bau. Lau was weer sterker dan Bau. Ik hoopte toch niet dat Nibali ook Majka nog zou bijhalen. Die kleine Pool had de overwinning echt verdiend. De hele dag in de aanval en dan net voor de streep ingehaald worden door iemand die de hele dag van anderen had geprofiteerd. Eerst van zijn eigen ploeg, dan van NetApp en daarna van AG2R. Gelukkig kon hij nog net voor de Italiaan blijven. Die had nog een blok aan zijn been. De ouwe Péraud bleef zijn twee veel jongere landgenoten voor.

Pechvogel van de dag: Devenyns moest helaas opgeven. Gevallen.

Leukste tweet van de dag: Aad Solleveld - Professor Maduc: waar een rivier naar beneden loopt, gaat de weg omhoog. Waar haalt hij het vandaan.

De rit van morgen.

De rit van morgen is misschien iets voor de sprinters, maar na twee zware bergetappes hebben aanvallers ook wel kansen, denk ik. De rit naar Nîmes komt door Tarascon. Een leuke plaats, maar ik heb vorig jaar al over de legende van de tarasque geschreven. Dat is het lastige met een Tour de France. De renners komen vaak op dezelfde plaatsen of in hetzelfde gebied.
Morgen komt het peloton echter ook door de geboorteplaats van Nostradamus: Saint-Rémy-de-Provence. Nostradamus, bekend ziener. Een bekende voorspelling van hem was de grote brand in Londen in 1666. In dat jaartal komt trouwens ook nog eens het getal 666 voor. Dat op zich is al een voorteken dat er in dat jaar zeer vervelende dingen zullen gebeuren. Daarnaast voorspelde hij zelfs de dood van Lady Diana. Hij schreef: de een-na-laatste van de achternaam van de profeet. De vader van de vriend van Lady Diana heette Mohammed en dat betekent profeet en als de vriend van Diana de laatste was, dan was de vader de een-na-laatste en zijn naam betekent: profeet. Bovendien had Nostradamus het over ene Diana. Misschien is het wat vergezocht met die een-na-laatste, maar ja. je moet toch wat.
In ieder geval hoopte ik dat ik een beetje bij zijn voorspellingen in de buurt kon komen met mijn voorspellingen in de Tourpoule, maar dat was een foute gedachte.
Dat kleine plaatsje is trouwens ook nog bezocht door Vincent van Gogh. Die heeft hier in 53 weken 143 olieverfschilderijen geproduceerd waaronder 'sterrennacht'. Verder heeft Albert Schweitzer er gevangen gezeten in een interneringskamp tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nergens in de voorspellingen van Nostradamus kun je echter ook maar iets lezen over van Gogh of Schweitzer en dat doet mij toch vermoeden dat het gewoon een prutser was.
Na dit te hebben ontdekt ga ik me maar niet aan een voorspelling van de uitslag van morgen wagen. Een massasprint?