[Tour] Een koningin in rouwkleding

Mollema ging al heel vroeg
Want Groningers die zijn niet lui
Maar bovenop de Pla d'Adet
Won Majka in zijn bollentrui

Dit was een heerlijke etappe, die natuurlijk helaas werd overschaduwd door de ramp met de MH 17. Ook ik heb om 16.00 uur even de slachtoffers van de ramp herdacht.
In de Tour is strijd leuk om naar te kijken. Helaas zijn er altijd weer achterlijke idioten in de wereld die aan het woord 'strijd' een negatieve betekenis geven. Nu het verslag.

Er was weer eens een rechtstreekse uitzending vandaag dus zag ik meteen na de start een kopgroep vertrekken met de oude Voigt, bezig aan zijn laatste Tour. Ook Slagter en Elmiger waren erbij en weer twee Europcarretjes, waaronder Gautier. Die had zeker straf vanwege zijn foutje van gisteren. Kathusia ging meteen op kop van het peloton, dus Rodriguez wilde echt wel die bollentrui terug.

Volgens Dijkstra reed Katusha in een chasse patat omdat ze niet mee in de kopgroep waren en op kop van het peloton moesten rijden. Hij vertelde ons ook dat Bardet twee dagen geleden, dus op de rustdag, Pinot tijdens een afdaling uitdaagde. Die man moet verboden worden. En toen Ducrot weer eens over het oude en het nieuwe wielrennen begon heb ik maar even Eurosport aangezet tot ze reclame zouden uitzenden. Even afkicken van D&D. En daar wisten ze toen al te vertellen dat Kelderman bij de opvolger van Belkin zou blijven. Kijk, daar heb je meer aan.
De kopgroep kreeg niet veel ruimte en bij de tussensprint trok Sagan de groene trui nog wat strakker om zijn schouder, ondanks dat Coquard die sprint won van hem.

Ik was benieuwd of er tijdens de beklimming van de Portillon al strijd te zien zou zijn Er kwam in ieder geval een aanval met Rodriguez, dus zijn ploeg had niet voor Jan Lul op kop gereden. En er kwamen nog meer aanvallen. Slagter was al snel op helaas. Maar het siert hem dat hij het probeerde. Zo word je sterker als jonge renner. Majka wilde ook weg natuurlijk. Die wilde die ballentrui houden.
Maar wat was dat nu? Mollema ging aanvallen! Ineens reed trouwens iedereen weg uit het peloton met Nibali. Op die eerste klim had Nibali nog maar twee helpers.
Rodriguez mocht de puntjes op de top.

Strijd dus op de Portillon. Wat zou de Peyresourde brengen?
In ieder geval probeerde Kiryienka zichzelf de das om te doen door alleen weg te springen.
Nibali had inmiddels weer wat meer ploeggenoten en wat ik gisteren al vermoedde gebeurde: Kwiatkowski kon het peloton niet meer volgen.
Mollema vond het te langzaan gaan in de achtervolgende groep. De groep lag meteen overhoop. Maar alles schoof weer ineen. De volgende was Roche en hij kreeg Herrada mee.
De Val Louron-Azet zou veel duidelijk maken. Als het peloton daar niet uit elkaar zou spatten dan zouden de voorsten kans hebben op de etappezege. Maar helaas ging de ploeg van Pinot ineens het tempo opvoeren. Als je het peloton met een pauw mag vergelijken, dan raakte de pauw steeds meer van zijn veren kwijt door de tempoversnelling van de blauwe rennertjes.
De mannen van Pinot waren wel al vrij vroeg klaar. Wat zouden die azuurblauwe rennertjes van Astana nu gaan doen? Nibali had geen belang bij het terughalen van de koplopers. De ruimte tussen Kiryienka en de achtervolgende groep met Mollema werd steeds kleiner tijdens de beklimming. Niet veel later zag hij ze voor zich uit rijden. Roche had namelijk in opdracht van Majka het gat gedicht.
In het peloton probeerde nu AG2R de boel te breken. Ook dat was voor onze Hollandse jongens niet zo slecht, want König was eraf en Ten Dam niet. In de afdaling gingen de jonge Fransen bakkeleien. Bardet wilde Pinot lossen.
De laatste klim moest de ontknoping brengen. De kopgroep had nog steeds voorsprong.

De kopgroep spatte uiteen en Visconti reed weg en deed een coup om de etappe te pakken. De coup Bardet mislukte. De coup Visconti leek ook te mislukken toen Majka ging. De vraag was of Majka wordt gediskwalificeerd omdat hij zich afzette tegen een motor.
Valverde zag er niet goed uit toen de aanvallen in de groep Nibali begonnen. Waarom vond ik dat niet erg? Met zijn ploegmaat Visconti ging het ook niet meer goed. De afzetter met de bollen kwam eraan. Nibali wilde gaan, maar had ook niet de echte punch meer. Van den Broeck had een jas uit gedaan. Dat was te zien. Ten Dam werd op sleeptouw genomen door Movistar. Bij Movistar was het alle ballen verzamelen voor Valverde.

Uiteindelijk won Majka met een knipoog, maar de vraag was of hij de zege mocht houden. Ondertussen schoof heel veel in elkaar. Zijn landgenoot van gisteren reed ondertussen voor de bezemwagen. En hulde voor Mollema! De hele dag in de aanval. Bau en Lau speelden weer haasje over. Majka staat ook nog steeds in de uitslag. Zou zijn baas daar de hand in hebben gehad?

Pechvogel van de dag: Spilak viel tijdens de etappe uit. Hij kan niet tegen hitte, maar misschien was het ook uitgesteld leed van een valpartij.

Leukste tweet van de dag: Mathijs Nicolai - Voigt in de kopgroep, Herbert achter de microfoon. Gelukkig is het niet zo'n lange etappe (noot van mij - je kunt natuurlijk naar de Belg of Eurosport kijken)

De mooiste tweet van de dag moet ook nog even vermeld: Erik - Om 16.00 uur ben ik stil. Omdat ik dat zelf wil. Maar ik ga ook genieten van de tdf en ik hoop dat dat mag.

De rit van morgen.

Morgen de rit naar Hautacam. Finish bergop en voor die klim nog de Tourmalet. Zou die legendarische berg al worden aangegrepen door iemand om aan te vallen? Ik heb in het verleden wel het peloton over de Tourmalet zien 'wandelen'. Dan konden zelfs de meeste sprinters het bijhouden. Nu komt na de afdaling echter meteen de klim naar Hautacam en iemand die weg is, haal je dus niet makkelijk meer in als het een goede klimmer is.

Na de zeer vermoeiende rit van morgen zouden de renners wel terug kunnen fietsen naar het plaatsje Bagnères-de-Bigorre. Dat is een bekend kuuroord in de Pyreneeën. Je hebt daar 'Les Grandes Thermes' en 'Les Thermes de la Reine'. Je vindt er een wellnessruimte. Daar is onder andere een groot bassin met thermaal water, een luxueuze hamam, een jacuzzi, een ruimte 'chic en spa' om te relaxen en voor behandelingen en een aqua-box op de buitenterrassen. Je vindt daar in de buurt ook nog oude thermen en een marmermuseum in Salut.
Daar zouden de renners zich dus na de rit lekker kunnen laten verwennen door de Tourmissen. Na al dat klimmen wil je ook wel eens dat er wat anders omhoog gaat.