[Tour] Zeiknat!

Slagter reed heel lang voorop
En ging er toen ook nog vandoor
Maar het bleek gewoon een plan
Want een maatje won daardoor

Of de renners nu hard of minder hard moesten werken, ze kregen allemaal een natte rug vandaag. Regen, regen, regen, storm en onweer. Lekker, de bergen zijn achter de rug en nu dit weer. Nibali dacht dat hij er al was na de bergen, maar moest nu met de schrik in zijn lijf op de natte wegen manoeuvreren. Gelukkig voor hem is een haai wel gewend aan water.

In de kopgroep kwamen we weer de bekende namen tegen. Slagter, Elmiger. Taramäe en Gautier, dit keer in gezelschap van Gérard. Slagter zou best kans hebben met een bergje van de vierde categorie op het einde van de etappe, maar Cannondale liet ze niet ver weg rijden. Sagan had het groen al lang binnen, maar wilde nu eindelijk wel eens winnen. Ook Giant Shimano, Katusha en Lotto werkten mee en dan weet je het wel. Een massasprint in voorbereiding.

De renners kwamen vandaag door het stadje Condom en daar werden op Twitter veel grappen over gemaakt. Over al die renners met regenjasjes aan zou je daar dus ook kunnen zeggen: 'Kijk, allemaal lullen met condooms.'
De tussensprint stelde ook al niet veel voor. Coquard bemoeide zich er zelfs niet mee. Het werd dus een lange zit.

Met nog vijftig kilometer te gaan versnelde de kopgroep. Ze werden blijkbaar te nat en wilden snel thuis zijn. De voorsprong werd echter niet groter. Het aantal lekke banden wel. Zo groot dat de soigneurs bijna met de plakkertjes aan de slag moesten omdat de reservewielen op raakten. Toch was die harde regen gunstig voor de koplopers, want het peloton kon niet zomaar veel risico nemen op het bochtige parcours.

Slagter had geen zin om met alle koplopers verder te fietsen en ging er vandoor. Dan heeft hij in ieder geval het rode rugnummer, maar of het meer zou worden, betwijfelde ik want de voorsprong op het peloton liep steeds verder terug. Slagter wilde zeker vandaag maar vast de tijdrit rijden.

Het werd nu ook leuk in het peloton. Bakelants demarreerde al voor de klim uit het peloton. Zijn ploeg wilde waarschijnlijk weer de treintjes ontregelen. De vorige keer lukte dat wel, maar wonnen ze niet. Bakelants waaide als snel weer terug terwijl er nota bene rugwind was.
En Slagter begon toch nog als eerste aan de klim van de vierde categorie. Goed afstopwerk van Langeveld was te zien aan kop van het peloton. Maar even later was het toch gedaan. Er kwam een vriendje van zijn ploeg aan, samen met Sagan, maar die moest toch passen. Het vriendje, Navardauskas, nam het stokje van Slagter over en hij liep uit, want er was maar één groen mannetje van Sagan op kop van het peloton. Het peloton was bovendien in stukken gebroken. Zouden er nog kanshebbers zijn achtergebleven op zeven kilometer van de streep? Waarom ging in godsnaam Tinkoff Saxo meewerken? Dachten ze dat die ouwe Bennati nog kans maakte in de sprint?

En ineens was er een valpartij met onder andere Sagan, Mollema, Ten Dam en Bardet, maar gelukkig binnen de drie kilometer. Maar nu Sagan weg was, ging Cannondale niet door aan kop en er was bovendien door de val nog maar een klein groepje in de achtervolging. Het bleek te laat. De coup Garmin was gelukt. Mede door de valpartij. Navardouskas zat dan wel volgens Dijkstra in de laatste vierhonderd kilometer, maar redde het toch en won.

Pechvogel van de dag: Kittel gevallen even voor de klim.

Leukste tweet van de dag: omenanto - Ich glaube ja dass die Geburtenrate in Condom nicht so hoch ist.

De rit van morgen.

Morgen de eerste en enige tijdrit. Op http://www.routetourdefrance.nl/tour-2014/etappe-20/ kun je de hele etappe volgen. Je moet er wel een uurtje voor uittrekken en soms zit je tegen de kont van een wielrenner aan te kijken. Die rijdt namelijk die tijdrit over hetzelfde parcours als de renners morgen.
Dat is best een lastig parcours. Met vierenvijftig kilometer is het een redelijk lange tijdrit en hij is ook niet echt vlak. Er zitten twee lange stukken vals plat in en op het laatst nog een klimmetje met een stijgingspercentage van meer dan zes procent.

De tijdrit wordt gehouden in het natuurpark Périgord-Limousin. Dat is een park van ongeveer 1800 km2 met veel mogelijkheden voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars. De eeuwenoude paden brengen je langs rivieren en stroomversnellingen en door bossen met veel kastanjebomen. Er zijn ook kalkstenen plateaus met orchideeën. Je kunt er zestien soorten vleermuizen vinden en vele vogelsoorten. De fauna in het park is beschermd. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt ook door het park.
De renners die geen belang hebben bij een snelle tijd kunnen rustig om zich heen kijken naar al dat moois. De klassementsrenners en specialisten zullen alleen het grijze asfalt zien en hun talrijke zweetdruppels erop laten vallen.