Niet multicultureel genoeg

Alsof er nog niet genoeg verwarring in de wereld was, heb ik zojuist een filmpje gezien waarin mevrouw Barbera Spectre claimt dat als Europa niet snel multicultureler wordt, het slecht met Europa zal aflopen. In haar eigen woorden: het overleven van Europa hangt er vanaf, wat dat ook mag betekenen. 

Ik had overigens nog nooit van mevrouw Spectre gehoord. En waar ik eerder dacht dat het om de mening van een onbetekenende, nogal wereldvreemde dame ging, leidt ze een organisatie in Zweden die Paideia heet, gesubsidieerd door de Zweedse overheid, en is van mening dat Europa heel snel af moet van zijn originele samenstelling. Ze is in Amerika geboren en in 1967 naar Israël verhuisd waar ze lesgegeven heeft op verschillende Joodse faculteiten, is met een rabbi getrouwd, en is in 1999 met haar man naar Zweden geëmigreerd. 

Gek genoeg gaat het onderwerp over antisemitisme in Europa. Een onderwerp dat sinds de Tweede Wereldoorlog nogal gevoelig ligt, en waarbij ik dacht dat we het er over het algemeen heden ten dage zeer grondig mee eens waren dat antisemitisme zeer ongewenst is en dat iets als de Holocaust nooit weer mag gebeuren. Het nieuwe antisemitische geluid komt naar mijn idee vooral van de kant die zich meer met andere landen en volkeren in het Midden-Oosten kunnen vinden. Gek genoeg heeft mevrouw Spectre het daar niet echt over, maar stuurt aan op, in haar woorden, een verandering die in Europa moet plaatsvinden, wil het overleven. Een verandering die de huidige samenstelling zal moeten vervangen. Ze claimt dat Joods leiderschap daarin nodig is en dat het wellicht niet in dank afgenomen gaat worden, maar wel noodzakelijk is. 

Nu vraag ik me in hemelsnaam af wie mevrouw Spectre denkt dat ze is? Over welk Joods leiderschap heeft ze het en waarom krijgt ze hierin steun? Ik ben verder gaan zoeken, omdat het haar eigen woorden zijn, maar veel verder dan sites met links naar rechtsradicalen kom ik niet. Ik ben hierdoor best wel in de war. Waar de huidige publieke opinie in Europa een geluid laat horen dat iedere cultuur die tolerant genoeg is om op te gaan in de Westerse samenleving gewoon geaccepteerd wordt, is het wat haar betreft niet multicultureel genoeg. Wat de dreiging dan is waaraan Europa ten onder zou gaan is me ook niet duidelijk. Wie zijn die mensen die denken dat ze Europa van binnen uit moeten veranderen, en waarom zou dat onder Joodse leiding moeten? 

Een aantal van mijn allerbeste vrienden zijn Joods, maar die hebben na het zien van het filmpje dezelfde vragen als ik. Sterker nog: ze zijn van mening dat een persoon als Barbera Spectre een voedingsbron kan zijn voor antisemitische gedachten onder Europeanen en daarom gevaarlijk kan zijn voor Joodse mensen. 

Ik ben van mening dat Europa juist een van de vrijhavens is voor mensen van verschillende culturen. Tenminste ik heb dat altijd zo gezien. Vrijwel nergens in de wereld vind je een dergelijke culturele mengelmoes. Na het aanhoren van mevrouw Spectre ga ik wel enigszins twijfelen aan de mate waarop de multiculturele samenleving en het beleid daarin aangestuurd wordt en met welke bedoelingen. Ik ben helemaal niet tegen de menging van verschillende culturen, mijn wederhelft is nota bene van een heel andere cultuur, en ik heb vrienden verspreid over de hele wereld van verschillende culturele achtergronden, maar ik vraag me af waarom Europa niet multicultureel genoeg zou zijn en waarom het ten onder zou gaan als het niet snel afstapt van de huidige samenstelling. Ergens vraag ik me af waar personen als Barbera Spectre hun visies vandaan halen, wat er allemaal op de achtergrond meespeelt, en hoe groot en invloedrijk de groep is die visies als die van haar deelt. 

Voor wie het betreffende filmpje wil zien kan je op de deze link klikken, helaas kan je het gevolg van de uitspraken van mevrouw Spectre al in de comments lezen: