Ullrich valt, Armstrong wint

De laatste tijdrit in de Tour de France van Pornic naar Nantes moest uitsluitsel geven over de eindzege. In een boeiend duel bleef Lance Armstrong overeind. Een vijfde Tourzege van de Amerikaan lijkt daarmee op handen.

De Duitser van Team Bianchi vertrok hard uit de startblokken. Na tien kilometer had hij vier seconden teruggepakt. Bij de eerste tussentijdmeting bleek Armstrong het verschil al weer te hebben weggepoetst. Net als in de eerste tijdrit hadden de matadoren daar een exact gelijke tussentijd.

Armstrong zette vervolgens druk op Ullrich. Het verschil werd vijf seconden in het voordeel van de Amerikaan. In de volgende kilometers bracht de Duitser de balans weer tot stand en kreeg door risico nemen weer een paar seconden voorsprong. Na 32 kilometer in Bouaye had de Duitser bijna drie seconden voorsprong.

In de resterende 17 kilometer diende der Jan daarmee nog minimaal driekwart minuut op te halen om nog kans te maken op de Tourzege. Ullrich, met een zwaarder verzet trappend dan de Amerikaan, kwam echter bij een van de vele bochten ten val. Met nog 12 kilometer te gaan leek de strijd beslecht.

Lance Armstrong besloot in het vervolg om alles heel te houden en zo liep het verschil met Ullrich niet al te zeer op. David Millar was er niet rouwig om, de Schot bleef Armstrong nu 14 seconden voor. Ullrich werd ondanks zijn val nog vierde in de tijdrit, net voor Bodrogi. Tyler Hamilton wist met een knappe tweede tijd naar de vierde plaats in het klassement op te schuiven. Hij bleef daarmee Haimar Zubeldia en Iban Mayo voor.