Ullrich kwam enkel voor etappe

Jan Ullrich heeft na afloop in Parijs verklaard dat hij 'enkel' voor een etappezege naar Frankrijk gekomen was. Hij noemde zijn tweede plaats een opsteker voor zijn Team Bianchi.

Ullrich was in de de weken voor de Tour vooral bezig met de geboorte van zijn eerste kind. Toen het daags voor de Tour geboren was, reisde Der Jan vol moraal af naar Parijs. Na een aanvankelijk redelijke start, waarbij hij Armstrong op tijd klopte in de proloog, werd hij ziek.

In de nacht na de ploegentijdrit had Ullrich last van hoge koorts. Met veel moeite wist de ploegarts hem aan de start te krijgen voor de rit naar Nevers. Ullrich moest vervolgens passen in de rit naar Alpe 'd Huez, waar hij achteraf wellicht de Tour verloor. Opmerkelijk was zijn unieke tijdritzege in Cap Découverte. Voor het eerst versloeg hij zijn grote rivaal Lance Armstrong.

In de etappe naar Luz-Ardiden wachtte Ullrich op Armstrong, nadat die gevallen was. Op souplesse bleek Armstrong hem daarna te kunnen kloppen. Een krachtig antwoord op het plaagstootje van de Duitser op de Tourmalet onderweg. Uiteindelijk werd een val in de afsluitende tijdrit Ullrich fataal. "Ik ging echt niet te hard toen ik die bocht inging. Ik had geen problemen in de bocht ervoor en ook niet erna. Er moet een beetje olie op de weg hebben gelegen." Zijn doel, een gewonnen etappe, had hij echter al meer dan bereikt.