Nederlands cricket houdt vol

Het Nederlands cricketteam heeft zich op het EK in eigen land positief gemanifesteerd. Alhoewel de titel aan de Engelse (amateur)ploeg moest worden gelaten, werd het EK als derde afgesloten.

Nederland speelde op het EK tegen achtereenvolgens Schotland, Ierland, Engeland en Denemarken. Na een goede start met de overwinning op de Schotten, maakte Oranje het de Ieren vrij lastig. Oranje kwam wat stootkracht in de breedte tekort om de tweede zege te kunnen opeisen, hetgeen resulteerde in een nederlaag van tien runs. Tegen de Engelsen leek de ploeg een nog beter resultaat neer te zetten. In de eindfase bleek de Nederlandse bowler echter niet vast en kon Engeland ontsnappen. Het won met drie wickets. In de afsluitende wedstrijd kreeg Oranje geen tegenspel. De Deense ploeg ging voor 99 runs all out. De Nederlanders scoorden eenvoudig 102 voor 6, een zege met vier wickets.

Met de derde plaats was het eindresultaat gemiddeld. In 1998 in Den Haag en in 2000 in Glasgow werd de Europese titel wel veroverd. De eindstand van dit EK:
1 Engeland 4-8
2 Ierland 4-6
3 Nederland 4-4
4 Schotland 4-2
5 Denemarken 4-0

De voorzitter van de Nederlandse Cricketbond René van Ierschot (KNCB) sprak bij aanvang van het EK de hoop uit dat de sport onder de aandacht zal komen in Nederland. Dit is nodig om het niveau naar dat van de echte wereldtop te tillen. Nederland bevindt zich nu net onder de grote zes cricketnaties in de wereld. Momenteel is slechts één Nederlandse international, Daan van Bunge, fullprof.