Kleine Nederlandse deelname Vuelta

Met slechts acht Nederlanders gaat morgen de Vuelta van start. Positief is dat een aantal jonge Nederlanders een kans krijgt.

De Rabobank-ploeg heeft met zes Nederlanders het merendeel van de Nederlanders in de ploeg. Jan Boven, Maarten den Bakker, Pieter Weening, Joost Posthuma, Ronald Mutsaars en Thorwald Veneberg hebben een plek in de Vuelta-ploeg van Rabobank gekregen. Boven en Den Bakker hebben al drie keer de Vuelta gereden en moeten binnen de ploeg de debutanten begeleiden en proberen zelf in een goede ontsnapping mee te zitten.

De andere vier Rabobank-Nederlanders zijn debutanten. Mutsaars en Veneberg zijn met respectievelijk 25 en 26 jaar niet echte jonkies meer te noemen, maar maken wel hun Vuelta-debuut. Mutsaars zal moeten kijken of er een kans ligt in een etappe en proberen Freire te helpen. Veneberg is meer een klimmer die moet kijken in hoeverre hij in het Spaanse hooggebergte kan meekomen.

Posthuma en Weening worden gezien als talenten en krijgen de kans ervaring op te doen. Er wordt echter meer van ze verwacht. Weening moet laten zien hoe hij bergritten achter elkaar verwerkt en moet proberen in een bergetappe vooraan mee te doen. Van Posthuma wordt een top-20 notering in de eerste lange tijdrit verwacht.

Voor US Postal komt Max van Heeswijk in actie en voor Quick Step - Davitamon komt Bram Tankink in actie. Van Heeswijk zal vooral in de sprint zijn kansen zien. Vooral in de iets zwaardere etappes waar het peloton bij elkaar blijft maakt hij een goede kans in de sprint. Bram Tankink zal vooral in de weinige vlakke etappes voor zijn kans moeten gaan. Verder is het voor de 25-jarige Nederlander ervaring en koershardheid opdoen.