Nederland op dreef tijdens WK roeien

Op het WK roeien in Japan presteerden de Nederlandse teams vanmorgen zonder uitzondering naar behoren. De vier-zonder-stuurman imponeerde zelfs en won zeer eenvoudig zijn halve finale.

Het Nederlandse kwartet Cirkel, Gabrils, Vellenga en Vermeulen kende een weergaloze start en nam al vroeg een boot voorsprong op de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. De tijd van 5.46,33 was bijna even snel als die van Groot-Brittanni, dat zich in de andere serie plaatste voor de finale van zaterdag. Groot-Brittanni heeft met (de inmiddels gestopte) roeiers als Redgrave en Pinsent een lange traditie in de vier-zonder-stuurman en lijkt de gedoodverfde favoriet. ”Ik heb gehoord dat de Engelsen al een feestje voorbereiden voor zaterdagavond. Wat zou het heerlijk zijn die viering te verpesten,” liet een ambitieuze Jan Willem Gabrils weten.

Ook de skiffeurs doen het goed in Gifu. Zowel Marit van Eupen als Gerard van der Linden mag naar de eindstrijd. De 35-jarige Van Eupen won haar halve finale met een grote voorsprong en geldt als favoriet voor een gouden plak. ”Ik wil graag winnen. Een WK-medaille heb ik nog niet, maar het past niet bij mij om te zeggen dat wel even goud ga pakken.” Van der Linden roeide een nationaal record van 6.43,86 om zich te plaatsen voor de finale. In de andere serie vestigde de Griek Vasileios Polymeros een nieuw wereldrecord met een tijd van 6.41,54.

De 22-jarige Sjoerd Hamburger miste nipt de finale. De 2.04 meter lange Fries haalde liefst acht seconden af van het nationale record, maar dat bleek ontoereikend. ”Ik heb mijzelf een hand gegeven", verklaarde Hamburger na afloop. “Ik skiff pas het tweede jaar. Als ik acht seconden van de beste af zou zitten, zou ik al tevreden zijn. Het waren er nu maar drie.” De Noor Olaf Tufte zette met 6.29,65 overigens een nieuw wereldrecord op de klokken.