Honkbal: Cuba pakt 25e wereldtitel

De honkballers van Cuba hebben voor de 25e keer de wereldtitel veroverd. In het Familie Stadion in Rotterdam werd in de finale afgerekend met Zuid-Korea: 3-0.

In de eerste drie innings wachtten de beide ploegen rustig hun kans af. Het was Cuba dat in de vierde slagbeurt als eerste toesloeg. Frederich Cepeda raakte de bal voor een honkslag, waarna na een nieuwe hit (van Ariel Pestano) Cepeda vanaf honk één het eerste punt op het scorebord zette. Een inning later mikte de Zuid-Koreaanse werper Lee met volle honken de bal langs zijn catcher, zodat Moreno de thuisplaat kon passeren. Lee was al de vierde man op de heuvel voor de Zuid-Koreaanse ploeg.

De Cubaanse werper Dany Betancourt bleef liefst zeven innings (104 ballen) actief. Hij stond slechts vier man op de honken toe. De Cubaanse coach Vélez wist dat hij bovendien ook nog reliever Pedro Luis Lazo achter de hand had. Lazo maakte in de poulewedstrijd indruk tegen Korea. Lazo kwam pas in de achtste inning op de heuvel, toen het al 3-0 stond. Een honkslag van Rudy Reyes stelde Alexei Ramirez in staat te scoren. In de laatste inning kwam geen enkele loper meer op de honken.

Cuba is voor de negende keer in successie wereldkampioen. Nog nooit eindigde het land lager dan een derde plaats op een WK. Die ‘schande’ vond alleen plaats in 1944 en 1951. Eenmaal werd Cuba tweede, in 1941. Dit toernooi won het team van Vélez al z’n elf wedstrijden met overmacht.


Eindstand WK honkbal:
1. Cuba
2. Zuid-Korea
3. Panama
4. Nederland
5. Japan
6. Nicaragua
7. USA
8. Puerto Rico


Finale:
Cuba – Zuid-Korea 3-0

Om de derde plaats:
Nederland – Panama 6-7

Om de vijfde plaats:
Japan – Nicaragua 8-1

Om de zevende plaats:
USA – Puerto Rico 11-3