Valverde sterkste in Waalse Pijl

Alejandro Valverde heeft na een sterk eindschot op de Muur van Huy de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard troefde zijn landgenoot Samuel Sanchez af. In zijn wiel werd Karsten Kroon de beste Nederlander op de derde plaats.

'La Flèche Wallonne' is de koers die traditioneel gereden wordt op de woensdag tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. De koers ging over 202 kilometer van Charleroi naar Huy. Al voor de start was er een valpartij van Koos Moerenhout. De Nederlander was even buiten bewustzijn, maar had niks gebroken. Onderweg gaf als snel een grote naam op: Davide Rebellin.

De eerste ontsnapping van de dag was na twintig kilometer voor rekening van Finot en Arrieta. Hun voorsprong groeit tot maar liefst zeven minuten, maar op 77 kilometer van de finish is hun vluchtpoging voorbij. Er zijn vervolgens verschillende ontsnappingspogingen zonder resultaat. Op zestig kilometer lukt het Oscar Freire en Alexandre Moos om weg te komen. In eerste instantie bleef het gat klein, maar op een gegeven moment groeide de voorsprong toch.

Op veertig kilometer had het leidersduo één minuut op het peloton dat aangevoerd werd door Liquigas, de ploeg van Danilo di Luca, de winnaar van vorig jaar. Marichal probeerde het om alleen de sprong te wagen, maar dit was zonder resultaat. Op de Côte de Bohissau, op zo'n dertig kilometer van de streep, was de voorsprong bijna anderhalve minuut en vond Luttenberger het genoeg. Hij ging voor CSC het tempo opvoeren, maar Liquigas liet zich niet uit het veld slaan. Niet veel later was het op de klim van 3,5 kilometer Bettini die tot twee keer toe demarreerde. Dit had tot gevolg dat de voorsprong van Freire en Moos was geslonken tot minder dan een halve minuut. Het eerste peloton was danig uitgedund op de top van de Bohissau.

Op twintig kilometer van de finish bovenop de Muur van Huy is de voorsprong van de twee nog twintig seconden, niet veel later sluit het tweede peloton aan bij het eerste. Daarbij zaten redelijk wat renners van Rabobank en Quick Step. Dit laatste team nam het initiatief om de achtervolging te leiden voor hun kopman Bettini. Op dertien kilometer lag de Côte d'Ahin, een klim van 2,5 kilometer. Freire rijdt dan al snel weg bij Moos, die kort daarna wordt opgeraapt door de voorwacht van het peloton. Niet veel later is ook Freire eraan voor de moeite. Voorin het peloton zaten de grote mannen met onder andere Kessler, Astarloa, Bettini en Valverde. Deze vier scheidden zich af van de rest van de groep op elf kilometer van de finish, maar ze werden kort na de top weer ingehaald.

Op tien kilometer probeerde Sinkewitz het alleen, Schleck kon mee, maar ook deze ontsnapping was geen lang leven beschoren. Valverde probeerde het een kilometer later, hij kreeg opnieuw Sinkewitz en Schleck mee, maar ook Bettini, Di Luca, Samuel Sanchez en David Etxebarria. Marzoli maakte uit de achtergrond nog de sprong, maar op vijf kilometer van de streep kon ook de rest van de kanshebbers aansluiten waardoor een groep van ongeveer twintig renners aan de Muur van Huy kon beginnen. Maar Björn Leukemans wilde dit niet, op een kleine drie kilometer ging hij alleen en begon als eerste aan de slothelling.

Daarachter was het eerst Koldo Gil die de Belg inhaalde, daarna kwam Astarloa erover heen. De Spanjaard kon het ook niet volhouden op de steile muur, Etxebarria haalde zijn landgenoot bij. In zijn wiel zat Valverde die kort voor de streep weg kon komen en niet meer ingelopen werd omdat Sanchez en Kroon niet konden volgen. Zij werden respectievelijk tweede en derde.

Uitslag Waalse Pijl 2006

#CoureurTijd
1.Alejandro Valverde (Spa)4:42.47
2.Samuel Sanchez (Spa)z.t.
3.Karsten Kroon (Ned)z.t.
4.Frank Schleck (Lux)z.t.
5.Patrik Sinkewitz (Dui)0.03
6.Danilo di Luca (Ita)0.05
7.David Etxebarria (Spa)0.07
8.Koldo Gil (Spa)0.10
9.Sergei Ivanov (Rus)0.12
10.Matthias Kessler (Dui)0.14
11.Fabian Wegmann (Dui)0.16
12.Paolo Bettini (Ita)z.t.
13.Benoit Salmon (Fra)0.23
14.Eddy Mazzoleni (Ita)0.24
15.Juan Jose Cobo (Spa)0.26
16.Igor Astarloa (Spa)z.t.
17.Maxim Iglinsky (Kaz)0.29
18.Iban Mayo (Spa)z.t.
19.Christopher Horner (VS)z.t.
20.Jurgen Van Den Broeck (Bel)0.31