Uitslag Grand Prix Turkije

Felipe Massa heeft in Turkije zijn eerste wedstrijd in de Formule 1 gewonnen. Hij werd op het podium vergezeld door Fernando Alonso en Michael Schumacher, de leiders in het kampioenschap.

Massa was prima weg vanaf zijn eerste startplaats, gevolgd door Michael Schumacher, Fernando Alonso en Jenson Button. Verder naar achter spinde Giancarlo Fisichella, waardoor een chaos ontstond in het middenveld. Tiago Monteiro kon direct uitstappen na een aanrijding, en Kimi Räikkönen, Scott Speed, Ralf Schumacher, Nick Heidfeld en Takuma Sato moesten de pits opzoeken. Räikkönen kwam na zijn pitstop niet ver en crashte al in bocht acht de banden in.

Christijan Albers had een goede start en reed al snel op de veertiende plaats, achter Liuzzi. Toen Vitantonio Liuzzi spinde, schoof Albers al op naar een dertiende plaats. Liuzzi had de wagen laten afslaan en de safety car kwam op de baan. De kop van het veld maakte direct pitstops en Alonso wist in de pitstraat Schumacher in te halen voor de tweede plaats, terwijl Massa de leiding wist te behouden.

Door de neutralisatie werd het hele veld weer bij elkaar gebracht, wat na de herstart zorgde voor een paar mooie gevechten op de baan. Mark Webber werd ingehaald door Robert Kubica voor de elfde plaats en Jarno Trulli en Rubens Barrichello leverden strijd om de achtste plaats. Kubica kreeg echter al snel Fisichella en Ralf Schumacher om de oren, terwijl Nico Rosberg vanaf een elfde plaats de wagen in de pits moest parkeren met koelproblemen.

Aan de leiding reed Massa een hoog tempo en kon maar met moeite worden bijgehouden door Alonso. Ook Michael Schumacher moest alle zeilen bijzetten om in de buurt van het leidende duo te blijven en maakte zelfs een keer een uitstapje door het gras. Christijan Albers wist ondertussen te profiteren van de verschillende pitstopstrategien van zijn collega's en wist op te klimmen tot een negende plaats, voor hij zelf een pitstop moest maken. In de eindfase van de wedstrijd crashte hij vanaf een vijftiende plaats tegen de vangrails.

De leiders in het kampioenschap, Alonso en Schumacher, kwamen elkaar tegen na de tweede serie pitstops. Met nog vijftien ronden voor de boeg had Schumacher Alonso binnengehengeld en kon zich opmaken voor een gevecht voor de tweede plaats. De Spanjaard werd door zijn achtervolger flink onder druk gezet, maar wist de tweede plaats tot aan de finish te behouden en loopt daardoor in het kampioenschap weer twee punten uit op Schumacher. Ondertussen passeerde een dolblije Massa als winnaar de finish.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Felipe MassaScuderia Ferrari  1:28:51.082  
2 Fernando AlonsoRenault F1  + 5.575  
3 Michael SchumacherScuderia Ferrari  + 5.656  
4 Jenson ButtonHonda Racing F1  + 12.334  
5 Pedro de la RosaMcLaren Mercedes  + 45.908  
6 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 46.584  
7 Ralf SchumacherToyota F1  + 59.337  
8 Rubens BarrichelloHonda Racing F1  + 1:00.034  
9 Jarno TrulliToyota F1  + 1 ronde  
10 Mark WebberWilliams F1  + 1 ronde  
11 Christian KlienRed Bull Racing  + 1 ronde  
12 Robert KubicaBMW Sauber F1  + 1 ronde  
13 Scott SpeedScuderia Toro Rosso  + 1 ronde  
14 Nick HeidfeldBMW Sauber F1  + 2 ronden  
15 David CoulthardRed Bull Racing  + 3 ronden  
- Christijan AlbersMidland F1    crash
- Takuma SatoSuper Aguri F1    uitval
- Nico RosbergWilliams F1    koeling
- Sakon YamamotoSuper Aguri F1    spin
- Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso    spin
- Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes    crash
- Tiago MonteiroMidland F1    crash
Submitter:  Bron: FOK!sport