Ex-renner gaf doping aan kinderen

De wielerwereld van Zuid-Afrika staat op zijn kop. Shawn Lynch, een voormalige baancoureur, heeft in het Zuid-Afrikaanse tv-programma “Carte Blanche” bekend dat hij sporters adviseerde bij het gebruik van verboden middelen. Daarnaast had hij een levendige handel in doping. Het schokkende aan zijn relaas is echter dat er tot zijn clientčle ook kinderen behoorden.

“Het is niet dat ik de kinderen onder dwang van die middelen voorzag. Juist de ouders benaderden me voor hulp op medisch gebied” zegt Lynch in het programma. De producten die Lynch dan adviseerde en verkocht waren onder andere steroďden, groeihormonen en epo.

Lynch deed nog een aantal pikante onthullingen in het interview. Zo gaf hij ook aan dat hij gedurende zijn loopbaan steeds tijdig door een official van de wielerbond werd gewaarschuwd wanneer er controles werden gehouden. Zodoende had de Zuid-Afrikaan voldoende tijd om voorzorgsmaatregelen te nemen. “Het was altijd de uitdaging om het antidoping-instituut een stap voor te blijven” zegt Lynch. Daarnaast bekende Lynch in het interview dat wanneer hij in Europa was, hij een goede handel had in de verkoop van verboden middelen.