Van Gaal: "Kunstgras niet de oorzaak"

De trainer van AZ, Louis van Gaal, weigerde zondag het woord 'crisis' in de mond te nemen. De aanleiding hiervoor was het verlies bij Heracles (2-1).

"Omdat ik zie wat er aan de hand is en wat er beter moet. De komende dagen ga ik vooral veel energie stoppen in het mentale component. Technisch en tactisch zit het wel goed, mentaal niet", liet de oefenmeester in een eerste reactie weten. Een aantal spelers haalden het kunstgras van Heracles als reden voor het verlies aan. Van Gaal was het hier niet mee eens: "Aan het kunstgras ligt het niet."

Van Gaal was namelijk van mening dat de thuisploeg dit bewees, toen de ploeg na 65 minuten in de tweede helft op voorsprong kwam. "Opeens gaan spelers dan uit hun positie lopen. Dat gebeurde donderdag tegen Cambuur ook al bij het tegendoelpunt. In onze huidige situatie kan ik daar wel een beetje begrip voor opbrengen, maar het zou niet mogen gebeuren."

Van Gaal vervolgde: "Ik zou altijd wel op kunstgras willen spelen, omdat je precies weet wat de bal doet. Bij mijn spelers zit een chip in hun hoofd dat ze niet op kunstgras kunnen spelen, maar dat is onzin."

Demy de Zeeuw was een van de spelers die niet direct in de spelersbus ging zitten. "Het seizoen is nog niet verloren", liet de middenvelder weten. "Als we donderdag ook van Pacos verliezen, wordt het een ander verhaal. Dat duel is van cruciaal belang."

Toch concludeerde De Zeeuw dat er een groot verschil was in het AZ van vorig seizoen en de ploeg zoals deze er nu staat. "Iedereen voelt dat er wat te halen valt tegen ons."