Van den Bergh nooit meer weg uit Amerika

Voormalig FC Utrecht-speler Dave van den Bergh is na verschillende avonturen bij Nederlandse clubs, helemaal op zijn plek in de Verenigde Staten. Hij wil er nooit meer weg.

Wie genoot er nou niet van de razendsnelle acties van Van den Bergh. Links in de spits was hij altijd een gevaarlijke kracht bij FC Utrecht, maar Van den Bergh wou altijd terug naar het land waar zijn vrouw vandaan komt: Amerika. Na het seizoen 2005/2006 mocht van den Bergh dan toch van FC Utrecht zijn contract verbreken in Nederland om zijn droom in Amerika waar te maken. De club waar hij een contract tekende was de Kansas City Wizards, maar dit jaar stapte hij al weer over naar de New York Red Bulls.

De thuishaven van de club is het grote Giants Stadium. Dit heeft wat weg van het Spaanse Nou Camp in Barcelona. Er kunnen ongeveer 80.000 mensen in, al zal het stadion nooit zo vol zitten. Voetbal is in Amerika lang niet zo groot als in Europa. Bij de New York Red Bulls zitten er gemiddeld 18.000 bezoekers, wat nog niet eens zo slecht is voor het voetbal daar.

Van den Bergh zegt al gelijk goed te zijn ontvangen in New Jersey, waar de voetballer woont. "De verhuisdozen waren nog niet uitgepakt of er stond al een appeltaart van de buren in ons huis. Wat me ook positief verraste, was dat de buurman niet alleen zijn eigen gras maaide, maar ook dat van ons", vertelt Van den Bergh. Als Van den Bergh terugdenkt aan zijn jaren bij FC Utrecht vertelt hij moeite te hebben gehad met de manier waarop oud trainer Booy omging met bepaalde disciplines buiten de trainingen en wedstrijden om. "Op het trainingscomplex mocht je geen petje dragen. Foekes standpunt is: als je buiten de lijnen gedisciplineerd bent, ben je dat op het veld ook. Alsof ik mijn mannetje laat lopen, omdat ik buiten het veld een petje draag. Onzin." Ook geeft hij als voorbeeld aan dat je in Nederland altijd in vooraf bepaalde trainingskleding moet trainen. Bij Kansas City mag hij trainen in de kleding waar hij zich lekker in voelt.

Hij zal altijd een Nederlander blijven maar heeft er weinig van meegenomen naar de andere kant van de wereld. Het enige wat hij blijft gebruiken is een stuk kaas en hagelslag. "Ik ben en blijf een kaaskop." Het is voor hem uitgesloten dat hij ooit weer terug zal keren naar Nederland. "Ik hoop nog drie of vier jaar te voetballen en daarna naar Texas te verhuizen. Mijn schoonouders wonen namelijk in Dallas."