Van Marwijk: "Bekerfinale erg belangrijk"

Feyenoord droomde afgelopen seizoen van de landstitel en hoopte op een plaats bij de eerste vijf. Toch staan de Rotterdammers na 34 wedstrijden met lege handen. Aanstaande zondag heeft de ploeg van trainer Bert van Marwijk toch nog kans op een prijs, namelijk de KNVB beker.

"Klopt, de druk is enorm," liet Van Marwijk in een reactie weten. "Deze bekerfinale wordt ongelooflijk belangrijk voor ons, zeker ook vanwege ons honderdjarig bestaan. Dat de druk groot is, merk je aan alles. Of mijn spelers die druk aankunnen? Dat moet zondag blijken. Maar het hoort er bij, daar moet je mee om kunnen gaan."

De oefenmeester van de club uit Rotterdam-Zuid maakte overigens nog maar eens duidelijk dat het winnen van de KNVB beker het seizoen toch nog goed zou maken. "Elk jaar zijn er twee prijzen in Nederland, het landskampioenschap en de KNVB beker. De landstitel is vergeven aan PSV, maar wij hebben zondag de kans om de beker te pakken. Ons doel was bovendien om Europees voetbal te halen. De bekerfinale is onze eerste kans om Europees voetbal veilig te stellen en deze kans willen we meteen benutten. Het zou geweldig zijn, als dat zou lukken."

Van Marwijk wilde niet terugkijken op afgelopen zondag. Toen won Feyenoord van Roda JC (3-0), dat dit weekend in de finale van de KNVB beker tegen de Rotterdammers zal aantreden. "Die uitslag geeft natuurlijk een goed gevoel, maar we krijgen zondag te maken met een heel ander Roda, dat bovendien weer compleet is. Zondag gaven ze nog een paar spelers rust."

"Maar dat een goed resultaat in de competitie geen garantie is voor een bekerfinale, bleek vorige week ook wel in Duitsland", ging de trainer verder. "Toen won Bayern München in de competitie met 5-0 van Dortmund, maar vorige week in de bekerfinale ging het nog bijna mis. Toen moest er nog een verlenging aan te pas komen. Dus we zijn gewaarschuwd."

Roy Makaay keert aanstaande zondag in ieder geval terug in de selectie van Feyenoord. De aanvaller stond de afgelopen zes weken aan de kant, vanwege een blessure aan zijn enkel. De speler is inmiddels weer fit, maar mist nog het nodige wedstrijdritme. "Ach, sommige spelers hebben meer ritme nodig dan anderen. Roy is, volgens mij, een type dat vrij snel weer in zijn spel komt. Maar we zullen zien."