Breukink: "Dom tijdverlies kost Tourzege"

Rabobank ploegleider Erik Breukink gelooft niet meer in een Tourzege van zijn kopman Denis Menchov. Hij noemt het domme tijdverlies tijdens een vlakke rit en een afdaling als oorzaak.

"Zo ga je straks wel rekenen", erkende Breukink na de finish van de laatste grote bergrit. "Maak me nou niet nog zieker dan ik al ben", was het antwoord van Breukink toen hij werd geconfronteerd met de de verloren seconden in de vlakke winderige rit naar Nantes (38 seconden door een verkeerde positie in het peloton) en de afdaling van dinsdag (35 seconden). Bij elkaar is dat één minuut en dertien seconden, bijna de helft van zijn achterstand op Sastre: 2.39. Zonder het verlies had Menchov een voorsprong van vijf seconden gehad op Cadel Evans, nu heeft de Rus een achterstand van één minuut en vijf seconden. "Achteraf zullen we dat inderdaad zo bedenken, maar je hebt er niets aan", zei Breukink na de voor hem teleurstellende rit.

"Denis had vooraf letterlijk gezegd: Als de koers ontploft bij de voet van de Alpe-d'Huez en ik met Sastre kan wegkomen, ziet het er goed uit", aldus Breukink. "Hij wist dat Sastre de sterkste was. Koersinzicht heeft-ie wel. Alleen de goede benen even niet."De tactiek klopte, net als Menchovs poging mee te springen. "Als je aspiraties hebt om de Tour te winnen, moet je op dat moment mee. Helaas was het iets te hoog gegrepen, al heeft Denis zich daarna fantastisch hersteld."

Volgens Breukink is de derde plek nog het hoogst haalbare: "De eerste twee plekken zijn vergeven aan Sastre en Cadel Evans. De marge die Sastre heeft is nog allerminst safe, dat wordt zaterdag in de tijdrit nog spannend. Voor Denis is de derde plaats het hoogst haalbare."Hij gaf Menchov vandaag nog wel een compliment voor zijn vechtlust: "Daar krijgt hij een pluim voor. Want hij werd op een plek gelost waar je normaal minuten verliest. Ik zei maar even niets tegen Denis toen het gebeurde via zijn oortje, maar in de auto reageerden we ons even af tegen elkaar. Het was echter zaak direct terug te komen in de realiteit, Denis moest zijn ritme vinden. Ik heb hem opgejut en gezegd dat ze allemaal stuk zaten. Evans was ook kapot, en hij reed maar 10 seconden voor hem. Toen hij weer terugkwam bij de groep, kreeg hij zoveel moraal dat hij erbij kon blijven tot aan de finish.

Bij de Rabobankploeg was men tot woensdagmiddag bezig met het geel, gaf Breukink toe. "De kans was niet groot, omdat er een paar goede renners voor hem stonden in het klassement, maar we hadden een man die meedeed om de zege. Natuurlijk hadden we meer verwacht en gehoopt, maar vandaag was er een moment dat ik verwachtte dat hij op zeven minuten zou binnenkomen. Je verlegt elke keer je grenzen, maar je blijft voor het hoogst haalbare gaan. Dat verandert niet". Maar die onnodig verloren seconden, dat blijft knagen. Het is zuur en kost hem mogelijk plekken in het klassement. Achteraf weet je pas hoe veel plekken. Maar wat heb je aan die wetenschap? Helemaal niets."