Uitslag afscheidsduel Jaap Stam

Jaap Stam heeft vanavond in een wedstrijd van een sterrenteam tegen Ajax in Zwolle afscheid genomen van het betaalde voetbal. In het nieuwe stadion van FC Zwolle werd het in een door noodweer onderbroken duel 3-3. De wedstrijd betekende ook voor scheidsrechter Dick Jol het einde van zijn profcarrière.

In oktober stopte Stam met profvoetbal, omdat hij het niet meer op kon brengen. Hij wilde niet in de belangstelling staan als speler, maar als hem iets op voetbalgebied niet zinde, dan liet hij dat verbaal of fysiek weten aan de betreffende speler. Ook had wat hem betreft de afscheidswedstrijd niet gehoeven, maar hij liet zich door zijn vrouw Ellis en zijn voormalig manager Henk van Ginkel overhalen.

In een dankwoord naar de meer dan 10.000 fans in Zwolle zei hij: "Het is een juiste beslissing geweest als ik zie dat jullie allemaal zijn gekomen." Ook bedankte hij in zijn rede zijn vrouw die tijdens zijn profcarrière achter hem heeft gestaan en zijn familie.

Voor de wedstrijd kwamen een groot aantal sterren opdraven die allemaal samen met Stam hebben samengespeeld. Onder anderen Dennis Bergkamp, Frank en Ronald de Boer, Wim Jonk, Michael Reiziger, Bert Konterman, Philip Cocu, Clarence Seedorf, Marc Overmars, Edgar Davids, Ronald Waterreus en René Eijkelkamp toonden hun voetbalkunsten.

De eerste helft van de wedstrijd kwam Stam uit voor Ajax dat door de vele afwezige internationals nog niet op volle sterkte was. Het sterrenteam onder leiding van Guus Hiddink en Carlo Ancelotti was beter en kwam via Philip Cocu met schot dat beide palen raakte op 1-0. Ondertussen was het hevig begonnen te regenen en nadat het onweer te dichtbij gekomen was, onderbrak Jol de wedstrijd. Stam: "Dit is overmacht, hier kan je niets tegen doen."

Na een onderbreking van veertig minuten werd er direct aangevangen met de tweede helft en maakte Stam onderdeel uit van het sterrenteam. Door goals van Overmars en wederom Cocu liep het team uit naar een 3-0 voorsprong. In de slotfase wisten voor Ajax Mitchell Donald, Leonardo en Donovan Slijngard nog te scoren, zodat de wedstrijd alsnog in een gelijkspel eindigde en Marco van Basten een tweede nederlaag tegen Guus Hiddink in korte tijd bespaard bleef.