Veel buitenlandse hockeyers in competitie

De vijf Haagse teams in de Rabo Hoofdklasse zochten hun versterking voor het nieuwe seizoen, dat zondag begint, vooral over de landsgrens. Gevolg: Den Haag kan twee complete elftallen van niet-Nederlanders op de been brengen. De buitenlandse hockeyer is niet meer weg te denken van de Haagse velden.

Schots international Chris Sutherland was in 1980 de eerste buitenlandse speler in Den Haag. Een vergoeding kreeg hij van Klein Zwitserland niet. "Chris was een vrijbuiter," zegt oud-medespeler Tim Steens, die tegenwoordig actief is als tv- en radiocommentator bij de NOS. "Hij kende Ties en Hans Kruize en kwam als een soort hockeytoerist naar Nederland. Hij begon hier een handeltje in hockeyspullen. Zo verdiende hij zijn geld." De eerste 'gehaalde' buitenlander in de hoofdklasse was de Duitse strafcornerspecialist Carsten Fischer bij Oranje Zwart in 1995. "OZ heeft alles in gang gezet," weet Steens. "Die club introduceerde de spelersbetalingen in de hoofdklasse."

Komend seizoen zullen er nog meer buitenlanders in de hoofdklasse spelen. "Het is een hype," zegt Tim Steens over de grote hockey-immigratie. "Het lijken er ieder jaar maar meer te worden. Ik vraag me af of iedere speler wel een meerwaarde is. Ik begrijp dat clubs specialisten invliegen en voor de competitie is het goed dat toppers als Dorner, Knowles, Ockenden en Middleton hier spelen. Maar er komen ook spelers die weinig of niets toevoegen. Sommige spelen hier een paar duels en vertrekken weer. Ook zet ik mijn vraagtekens over spelers vanuit andere culturen. Dat zijn toch probleemgevallen. Neem alleen al de communicatie."

Amsterdam en Laren beschikken voor hun heren-en damesteam al over een budget dat de miljoen euro overschrijdt. "Op dit moment maakt iedereen elkaar een beetje gek," vindt Steens. "Er zijn nu nog voldoende sponsors die er geld in willen steken, maar eerlijk gezegd denk ik dat dat een keer ophoudt. Zo'n sponsor wil er een keer iets voor terugzien. Nou, dan heeft het hockey weinig te bieden. Bij Studio Sport is op zondag één wedstrijd in samenvatting te zien. Sport1 zendt nog één of twee wedstrijden live uit, maar dat is achter de decoder. De EHL werd live gebracht door NET5, maar de kijkcijfers waren dramatisch." Bij de meeste spelers blijkt geld niet de belangrijkste drijfveer om voor Nederland te kiezen, bevestigt HGC-speler Ashley Jackson. "Als topsporter wil je in de sterkste competitie spelen en dat is de Rabo Hoofdklasse."