[Special] De galavoorstelling van Ajax

In deze nieuwe reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag 13 jaar geleden, de galavoorstelling van Ajax

Vandaag gaan we 13 jaar terug in de tijd, naar Madrid om precies te zijn. Op 22 november 1995 ontvangt Real Madrid daar in Santiago Bernabeu Ajax voor de vijfde poule wedstrijd in de Champions League. Ajax won zes maanden daarvoor voor de vierde keer de cup met grote oren en is ook dit seizoen weer op dreef. Beide ploegen staan er goed voor in de poule en gaan vrijwel zeker door naar de volgende ronde, alle ruimte dus voor een fijne voetbalavond.

Bij Ajax in de opstelling namen die klinken als een klok. Met Edwin van der Sar op de goal en mannen als Danny Blind, Michael Reiziger en Winston Bogarde voor hem staat er een sterk defensief blok. Motor van het elftal is middenvelder Jari Litmanen met daarvoor een bijzonder creatieve aanval met Patrick Kluivert, Finidi George en Marc Overmars. Alleskunner Edgar Davids, talent Kiki Musampa en de sterke Ronald de Boer completeren dit superteam.

Ajax begint voortvarend aan de wedstrijd en zet Real al snel vast op de eigen helft. Met een gedegen opbouw van achteruit kunnen de aanvallers naar hartelust hun creativiteit kwijt. Ajax-voetbal zoals het bedoeld is, speels en aanvallend. In de eerste helft weet Ajax drie maal het houtwerk te treffen en worden er ook nog eens twee doelpunten afgekeurd. Met de 0-0 ruststand komt Real dus goed weg tot dan toe.

In de tweede helft blijft Ajax heer en meester in het huis van Real Madrid. De Amsterdammers lijden nauwelijks balverlies en zorgen voor paniek bij de Real spelers, die weten niet wat hen overkomt. Real heeft met spelers als Luis Enrique, Raúl en Zamorano toch bijzonder goede spelers. Maar ze weten zich geen raad met het uitmuntende spel van Ajax.

In de 65ste minuut breekt Litmanen eindelijk de ban en zet Ajax op een voorsprong. Hij maakt de voorzet van Finidi, die daar nog even Buyo door de benen speelt, af. Eindelijk wordt het veldoverwicht omgezet in een doelpunt. En 11 minuten later vergroot Kluivert de voorsprong. De voorzet komt deze keer van Overmars die op zijn typische wijze zijn tegenstander passeert. Gewoon op snelheid er voorbij en hij legt de bal breed. Kluivert staat uiteraard op de goede plek.

Het blijft 0-2 en in de slotfase mag Martijn Reuser nog een paar minuutjes de plek van Musampa innemen. Als de scheidsrechter fluit voor het eindsignaal gebeurt er iets bijzonders. In plaats van hun ongenoegen te uiten ten opzichte van hun eigen ploeg geven de Real-supporters een staande ovatie aan de Ajax-spelers. Een bijzonder een zeldzaam gebaar. Maar meer dan terecht. Ajax speelde daar in Madrid misschien wel één van haar beste wedstrijden ooit.

Dit alles was nog maar dertien jaar geleden, maar het is nu maar moeilijk voor te stellen dat een Nederlandse club één van de grootste Europese ploegen zo voetballes kan geven. De laatste jaren is er meer sprake van overleven in Europa. Dat in tegenstelling tot de Ajax glorietijd van midden jaren '90. Ajax domineerde Europa. Iets waar supporters van Nederlandse clubs nu slechts nog van kunnen dromen. Laten we hopen dat er de komende jaren weer eens een Nederlandse club gaat heersen over Europa!

Submitter:  Bron: FOK!sport