[Special] Van Barneveld wint zijn eerste Embassy

In deze nieuwe reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we elf jaar terug in de tijd, naar Frimley Green in het Verenigd Koninkrijk. Daar vindt in de Lakeside Country Club het meest prestigieuze toernooi van de British Darts Organisiation (BDO) plaats. Het toernooi wordt in die jaren gedomineerd door Britten en alleen John Part heeft tot dan toe als niet-Brit het toernooi eenmaal gewonnen. De Nederlandse inbreng is in die jaren vrij beperkt. Slechts drie Nederlanders nemen in 1998 deel aan de strijd om de officieuze wereldtitel.

Die drie Nederlanders zijn Co Stompé, Roland Scholten en Raymond van Barneveld. Van Barneveld en Scholten draaien dan al wat jaren mee aan de top en van hen wordt wel het één en ander verwacht. De Hagenees heeft drie jaar daarvoor voor het eerst in de finale gestaan tegen Richie Burnett. Helaas verloor hij die strijd met 6-3 maar Nederland begint in de ban van darts te komen. De jaren erop is de Nederlandse nummer één favoriet, maar hij kan die rol steeds niet waar maken.

Het toernooi van 1998 moet de revanche worden voor de teleurstellende jaren daarvoor. In de eerste ronde schuift hij vrij gemakkelijk Michael Marshall met 3-1 aan de kant. De ronde erop hangt het spook van de jaren ervoor weer in de zaal, de tweede ronde was toen namelijk steeds het eindpunt voor Van Barneveld. En deze keer moet hij het opnemen tegen publieksfavoriet Andy Fordham. Maar uiteindelijk trekt de Nederlander met 3-2 aan het langste eind. In de kwartfinale krijgt Steve Beaten flink klop met 5-0 en een halve finale plaats is dus veroverd. Daarin is Colin Monk de tegenstander.

Om één uur plaatselijke tijd treden beide heren aan voor hun wedstrijd, de zaal is bomvol met hier en daar plukjes Nederlanders gehuld in oranje kleding. Echt heel spannend wordt de wedstrijd niet en met een 6-3 overwinning staat Van Barneveld eindelijk weer in de finale. Maar wie wordt zijn tegenstander?

In de andere halve finale staat dat jaar ook een Nederlander. Namelijk Roland Scholten die zich na een overwinning tegen Stompé in de eerste ronde heeft opgewerkt tot de halve finale. Stiekem wordt er in Nederland een beetje gedroomd van een Nederlandse finale. Maar helaas gaat Scholten roemloos ten onder door met 5-1 te verliezen van Burnett. En dus krijgt Barney zijn kans op revanche voor de verloren finale van 1995!

Die zondagavond 11 januari 1998 zit Nederland massaal aan de buis gekluisterd. Het dartvirus heeft definitief toegeslagen in Nederland en de borden en pijlen zijn niet aan te slepen in de winkels. En er zijn ook vele fans afgereisd naar Engeland om de finale bij te kunnen wonen. Om zes uur die avond klinken de magische woorden door de zaal “Let’s play darts” en onder luid gejuich betreden beide heren de kolkende zaal. De wedstrijd is enorm spannend en bij een setstand van 5-5 gaan beide heren de beslissende set in. Er moet met twee legs verschil gewonnen worden en daar komt het ook op aan. Want het wordt zelfs 2-2 in legs en de spanning stijgt naar een toppunt en dan weet Raymond van Barneveld toe te slaan. Hij pakt twee legs op rij en pakt zo de titel. Vol ongeloof staat hij op het podium, eindelijk heeft hij bereikt waar al die jaren voor streed. De postbode uit Den Haag wint 40.000 pond en kan zo definitief zijn baan opzeggen en full time van zijn sport gaan leven.

Dit blijkt een historisch sportmoment te zijn, achteraf bezien. Darts breekt definitief groots door in Nederland en in de jaren erop komen er vele grote televisietoernooien in Nederland. Er valt op die manier genoeg geld te verdienen bij de BDO en de noodzaak van overstappen naar de concurrerende bond PDC is er niet. Barney domineert in die tijd de BDO-toernooien en haalt titel na titel binnen. In zijn slipstram breekt een hele rij aan Nederlandse darters door. Met als hoogtepunt 2006, de Embassy is dan omgedoopt tot Lakeside World Professional Darts Championship en er doen maar liefst zeven Nederlanders mee met als ultiem hoogtepunt de Nederlandse finale tussen Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld. Hierna stapt de Nederlandse nummer 1 ook over naar de PDC wat een beetje het einde inluidt van de dartsgekte in Nederland. De BDO-toernooien, waarvan er veel waren in Nederland, stoppen en de aandacht op televisie neemt af. SBS6 stopt met het live uitzenden van de vele toernooien tot begin van dit jaar. Inmiddels zijn de vele Nederlandse toppers overgestapt naar de PDC en daar doen ze het behoorlijk goed. Het onlangs afgelopen WK trekt weer veel kijkers en de finale met Van Barneveld werd alsnog live uitgezonden en trok weer ouderwets veel kijkers.

Ondertussen loopt vandaag ook het toernooi in Frimley Green op zijn einde en de Nederlandse inbreng daar is weer op het niveau van vijftien jaar terug. Slechts een paar Nederlands wisten zich te kwalificeren en echt goed presteerden ze niet. Na jaren van Oranje gekte in de zaal zie je nu weer vooral de Britten en lijken de tijden van Britse dominantie wedergekeerd. Alleen niet langer met de beste darters van de wereld. Die zitten helaas bij de andere bond. Zo dreigt de bakermat voor de Nederlandse dartsgekte een beetje uit het zicht te raken voor het grote publiek!

Submitter:  Bron: FOK!sport