[Special] NHL Trade Deadline

Woensdag 4 maart was de trade deadline in de National Hockey League (NHL). In deze special kun je lezen wat dit precies inhoudt en wat de opvallendste spelersruilen zijn die op en nabij de deadline gemaakt werden. Als laatste een totaaloverzicht van alle spelersruilen.

Wat is de trade deadline?

De trade deadline is de uiterste datum waarop spelers in de NHL nog van club mogen wisselen. In het voetbal is dat in de regel vlak nadat het seizoen begonnen is (31 augustus) met een tussenliggende periode in de winterstop waarin nog geruild mag worden, in de NHL is dat normaal gesproken zo'n twintig wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen. Daarna beginnen de play-offs met de beste 16 teams uit de NHL.

Strategie voor de trade deadline

Omdat de trade deadline vrij ver in het seizoen ligt, kunnen General Managers vaak al inschatten of hun team de play-offs gaat halen of niet. Teams die de play-offs niet zullen halen zullen in verband met de salary cap over het algemeen hun duurste (vaak ook beste) spelers proberen weg te ruilen voor jonge spelers met potentie of draft picks. In de NHL vindt jaarlijks een draft plaats van jonge veelbelovende spelers uit lagere en jeugdcompetities. Deze draft gebeurt in rondes, dus een draft pick uit de eerste ronde zal over het algemeen een betere speler zijn dan eentje uit de lagere ronde. Een team dat laag eindigt in het reguliere seizoen heeft bovendien de grootste kans om als eerste te mogen kiezen binnen een draftronde.

Teams die de play-offs waarschijnlijk wel zullen halen zijn daarentegen vooral op zoek naar spelers die hun team direct kunnen versterken om ze verder te helpen in de play-offs, maar ook om die play-offplaats veilig te stellen in de laatste twintig wedstrijden van het reguliere seizoen. Voorwaarde is dan echter wel dat er wat ruimte zit in de salary cap. De Detroit Red Wings hebben dit seizoen rond de trade deadline bijvoorbeeld geen deals gemaakt omdat ze dan andere goede dure spelers zouden moeten wegruilen.

De opvallendste ruilen van dit seizoen

De Columbus Blue Jackets hebben Antoine Vermette van de Ottawa Senators aangetrokken in ruil voor goalie Pascal Leclaire en een draft pick uit de tweede ronde. Ze hopen hiermee extra scoringskracht te winnen. Ze verliezen hiermee met Pascal Leclaire een uitstekende goalie met veel potentie, maar dit kan worden opgevangen door Steve Mason, een rookie goalie die dit seizoen uitstekend staat te keepen.

De Calgary Flames hebben Olli Jokinen en een draft pick uit de derde ronde van de Phoenix Coyotes gekregen in ruil voor Matthew Lombardi, Brandon Prust en een draft pick uit de eerste ronde. De Flames hopen hiermee op een directe versterking van hun team, aangezien Jokinen een fysiek sterke speler is die ook veel punten scoort. Phoenix gaat echter vooral voor de toekomst met de draft pick uit de eerste ronde en de jonge enforcer Brandon Prust.

De New York Rangers hebben Nik Antropov van de Toronto Maple Leafs aangetrokken in ruil voor een draft pick uit de tweede ronde. Antropov is de laatste tijd in Toronto omstreden vanwege zijn matige prestaties, maar de Rangers hopen dat hij in New York zijn vorm van de vorige seizoenen weer gaat evenaren in de play-offs. Verder trokken de Rangers Derek Morris aan van de Phoenix Coyotes in ruil voor Dmitri Kalinin, Nigel Dawes en Petr Prucha. Phoenix gaat ook hier weer voor de toekomst met jongere spelers, en verbreedt zo zijn selectie.

De Pittsburgh Penguins hebben Bill Guerin van de New York Islanders aangetrokken in ruil voor een conditional draft pick. Dit houdt in dat de ronde van de draft pick lager wordt (dus een vroegere draft) zodra de Penguins verder komen in de play-offs. Bill Guerin is een ervaren rot die in het verleden zilver won met de USA op de Olympische Spelen en in 2001 MVP was in de Allstar-game. Dit seizoen loopt het wat minder, maar zijn ervaring kan van belang zijn in de play-offserie, gezien de vele jonge talenten die bij de Penguins rondschaatsen.

Overzicht Trade Deadline

Hieronder vind je een overzicht van de Trade Deadline 2009.

Team 1Spelers team 1Spelers team 2Team 2
Ottawa SenatorsAntoine VermettePascal Leclaire, draft pick (R2)Columbus Blue Jackets
Calgary FlamesLawrence Nycholat, Ryan Wilson, draft pick (R2)Jordan LeopoldColorado Avalanche
Pittsburgh PenguinsDanny RichmondAndy WozniewskiSt. Louis Blues
Phoenix CoyotesMikael TellqvistDraft pick (R4)Buffalo Sabres
Anaheim DucksSteve MontadorPetteri NokelainenBoston Bruins
Calgary FlamesMatthew Lombardi, Brandon Prust, draft pick (R1)Olli Jokinen, draft pick (R3)Phoenix Coyotes
Boston BruinsMatt Lashoff, Martins KarsumsMark Recchi, draft pick (R2, 2010)Tampa Bay Lightning
Pittsburgh PenguinsConditional draft pickBill GuerinNew York Islanders
Philadelphia FlyersScottie Upshall, draft pick (R2)Daniel CarcilloPhoenix Coyotes
New York RangersConditional draft pick, draft pick (R2)Nik AntropovToronto Maple Leafs
New York RangersDmitri Kalinin, Nigel Dawes, Petr PruchaDerek MorrisPhoenix Coyotes
Buffalo SabresDraft pick (R2)Dominic MooreToronto Maple Leafs
Anaheim DucksEric O'DellErik ChristensenAtlanta Thrashers
Tampa Bay LightningSteve EmingerNoah Welch, draft pick (R3)Florida Panthers
Columbus Blue JacketsDraft pick (R4)Kevin LalandeCalgary Flames
Philadelphia FlyersDraft pick (R6)Kyle McLarenSan Jose Sharks
Chicago BlackhawksJames WisniewskiSamuel PahlssonAnaheim Ducks
Carolina HurricanesJustin WilliamsPatrick O'Sullivan, draft pick (R2)Los Angeles Kings
Carolina HurricanesPatrick O'Sullivan, draft pick (R2)Erik ColeEdmonton Oilers
San Jose SharksNick Bonino, Timo Pielmeier, conditional draft pickTravis Moen, Kent HuskinsAnaheim Ducks
Edmonton OilersDraft pick (R2)Ales KotalikBuffalo Sabres
Toronto Maple LeafsRichard PetiotOlaf Kolzig, Jamie Heward, Andy RogersTampa Bay Lightning

Submitter:  Bron: FOK!sport