Jol gepresenteerd bij Ajax

Flitsende camera’s, champagne en heel veel pers: de ingrediënten van de presentatie van Martin Jol als nieuwe trainer van Ajax. Jol presenteerde zich trots en met redelijk wat humor aan de volgers van zijn nieuwe club.

Jol, deze week overgekomen van Hamburger SV, tekent in Amsterdam een contract voor drie seizoenen. "Aanvankelijk boden ze me een langer contract aan, maar daar heb ik maar drie jaar van gemaakt", legde de nieuwe trainer uit. "Vorige week hoorde ik van de interesse van Ajax. Toen hadden we nog één belangrijke wedstrijd te gaan. Na dat duel heb ik aan HSV gevraagd of we met andere clubs mochten praten. Toen heb ik voor mezelf in een paar uur besloten dat ik de gesprekken aan wilde gaan."

"Toen heeft Rik met het bestuur van HSV gesproken en zijn ze eruit gekomen. Twee weken geleden had ik het nog niet verwacht. Maar Ajax is Ajax. Je kunt er analyses op loslaten, maar voor mij als Nederlander is het een grote uitdaging dat ik hier een grote verantwoordelijkheid krijg. Ik heb ook gelijk gezegd dat het voor mij heel belangrijk is dat Danny Blind mij bijstaat. Danny is een man die van de E’tjes tot aan het eerste iedereen kent. Hij wordt mijn rechterhand, misschien ook wel mijn linkerhand. Hij is op mijn initiatief bij het eerste elftal gekomen. Ook daarom heb ik uiteindelijk 'ja' gezegd."

Bang dat hij net als zijn voorganger Marco van Basten tijdens het seizoen een deel van zijn vele taken teruggeeft, is Jol niet. "Nee, ik heb mensen om mij heen die capabel zijn en andere taken in hun pakket krijgen. Mijn kwestie is dat ik rapporteer waar we mee bezig zijn en dat is een mooie basis. Daardoor kan ik hoofdzakelijk met voetbal bezig zijn. Ik kan niet zeggen dat ik rustig kan bouwen, want dat is hier anders geloof ik."

Ajax besteedde vorig seizoen 37 miljoen euro op de transfermarkt. Is Jol van plan dat bedrag deze zomer te benaderen? Jol: "De huidige spelersgroep zit hier al een tijdje, dus wij willen vooral het elftal versterken. Dat kan met de huidige spelers maar ook met één of twee nieuwe spelers. Dán denken wij dat er bij Ajax voldoende ruimte is voor ontwikkeling. Dat is het magische woord: ontwikkeling."