'Montagny mogelijk terug in F1'

Franck Montagny keert wellicht terug in de Formule 1 bij het nieuwe team US F1. Momenteel rijdt de Fransman in de IndyCar Series. Het Amerikaanse team maakte pas bekend dat het zich wil aansluiten bij de rijdersorganisatie Formula One Teams' Association (FOTA).

Bij Team US F1 hebben Ken Anderson en Peter Windsor een profiel opgesteld waaraan de sollicitanten moeten voldoen: de een moet een jonge Amerikaan zijn, de ander moet Formule 1-ervaring met zich mee brengen ongeacht de nationaliteit. Zeker in het eerste jaar in de Koningsklasse hoopt het Amerikaanse team op belangrijke input van 'een oude rot'.

De namen van Alexander Wurz en Pedro de la Rosa stonden al op de lijst van mogelijke kandidaten, net als Sébastien Loeb, die de interesse van US F1 liet peilen door zijn manager. Diens landgenoot Montagny zou nu ook in de race zijn. De 31-jarige Fransoos was al eerder in de F1 te bewonderen; in 2006 was Montagny derde rijder bij Super Aguri. Maar omdat het Japanse team met geldgebrek kampte, kwam de Fransman nooit aan rijden toe.

Totdat Super Aguri, nota bene op advies van de FIA, de tweede coureur Yuji Ide aan de kant zette. Montagny reed zeven races vanaf de Grand Prix van Europa, maar het seizoen werd afgemaakt door Sakon Yamamoto die vanaf de Grand Prix van Duitsland het stuur overnam.

Op de palmares van Montagny staan ook twee kampioenschappen in de World Series by Nissan: in 2001 en 2003. Dat leverde hem een testcontract bij het Formule 1-team van Renault op. Hij was derde coureur van Renault in 2004, vanaf de tweede helft van het seizoen 2005 bekleedde hij dezelfde functie bij Jordan.