Ophef om groene blokjes bij schaatsers

De afgelopen twintig jaar waren de als baanmarkering gebruikte blokjes bij het schaatsen rood. De organisatie van de Olympische Spelen in Vancouver vond dat deze blokjes wel een opfrisbeurt konden gebruiken en verraste de schaatsers gisteren door lichtgroene blokjes te plaatsen.

Er waren vanuit het Nederlandse kamp verschillende reacties op deze plotse verandering. "Duidelijk is anders," aldus Sven Kramer. "Hier gaan we het zeker nog over hebben." Ook bondscoach Wopke de Vegt was niet tevreden over de aanpassing. "Die groene blokjes zijn zeker minder aanwezig. De signaalfunctie is weg." De Vegt heeft inmiddels de technische commissie van de ISU om opheldering gevraagd en die zal maandag een beslissing nemen over de blokjes.

Voor Bob de Jong maakt het weinig uit. Hij wees erop dat je de blauwe lijn, die de banen van elkaar scheidt, niet mag overschrijden. Zolang een rijder dat niet doet, kan hij ook nooit een blokje raken. Die liggen namelijk net naast de lijn. "Ik snap het probleem dan ook niet," aldus De Jong.