KNSB wil 1.000 meter twee keer rijden

De KNSB wil dat de 1.000 meter in de toekomst twee keer wordt verreden. De schaatsbond wijst daarmee naar recent onderzoek, waaruit blijkt dat rijders die in de binnenbocht finishen nadrukkelijk in het voordeel zijn.

Zo had Annette Gerritsen afgelopen donderdag goud gepakt als ze in de binnenbaan had mogen starten. Het starten in de binnenbaan levert meer binnenbochten en een 0,12 seconden snellere tijd op. Gerritsen veroverde nu zilver op twee honderdsten van winnares Christine Nesbitt.

"Het is al langer bekend dat de rijder in de laatste binnenbocht een voordeel heeft", stelt bondscoach Wopke de Vegt in de Telegraaf. "Wij zijn er dan ook een voorstander van om de regels te wijzigen en ook de 1.000 meter tweemaal te laten verrijden."

Voorlopig wil de internationale schaatsbond ISU er nog niets van weten. "Want waar ligt de grens? Moet daarna dan ook de 1.500 meter twee keer verreden gaan worden", vraagt De Vegt zich af. "Ik zou het echter goed vinden als de discussie weer opgerakeld zou worden. De competitie moet wel eerlijk zijn."

KNSB wil 1.000 meter twee keer rijden
KNSB wil 1.000 meter twee keer rijden (Foto: Novum)