Oostenrijk oppermachtig bij landenwedstrijd

Oostenrijk heeft de landenwedstrijd bij het schansspringen gewonnen. Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Andreas Kofler en Wolfgang Loitzl maakten hun favorietenstatus meer dan waar en wonnen met een grote voorsprong voor Duitsland en Noorwegen, die meer dan zeventig punten achterstand hadden op de Oostenrijkers

Halverwege gingen de Oostenrijkers al dik aan de leiding. Duitsland en Noorwegen volgden al op veertig punten of meer, waardoor enkel de strijd om het zilver en brons nog interessant te noemen was. Bij de eerste sprong in de tweede ronde namen de Duitsers aan de hand van Michael Neumayer afstand van de Noren, die de Japanners en de Tsjechen dichterbij zagen komen.

Na een goede sprong van Andreas Wank leken de Duitsers dus in een zetel na het zilver te gaan. Echter maakte Martin Schmidt het nog spannend door een wat mindere sprong neer te zetten, waardoor Noorwegen kon naderen tot zeven punten. Anders Jacobsen zette Michael Uhrmann in ieder geval goed onder druk door 140,5 meter te springen. Uhrmann sprong echter nauwelijks een halve meter minder ver en stelde daarmee het zilver veilig.

En de Oostenrijkers? Die maakten geen fout en zagen elke ronde hun voorsprong groter en groter worden, ondanks dat Kofler nog bijna onderuit ging bij een landing. Schlierenzauer nam nog wel veel risico bij de laatste sprong (146,5 meter), kwam met de billen op de sneeuw, maar dat maakte weinig meer uit.

Grote afwezige bij de landenwedstrijd was Simon Ammann. Zijn land, Zwitserland, kon geen representatief team op de been brengen voor deze wedstrijd en deed dus niet mee.