''S-H Lee belangrijkste concurrent Kramer op 10km''

Morgenavond 20:00 uur Nederlandse tijd begint de tien kilometer schaatsen voor de mannen. Torenhoge favoriet voor plaats één is Sven Kramer, die alles al gewonnen heeft op de tien kilometer, behalve het hoogst haalbare: olympisch goud.

Volgens Bart Veldkamp en Martin Hersman is Seong-Hoon Lee de belangrijkste concurrent. De Zuid-Koreaan verraste op de vijf kilometer al met een tweede plek, achter Kramer. ''We hebben al zijn trainingen hier gezien,'' aldus Hersman. ''Wat hij op de tien kilometer presteert is indrukwekkend. Hij is als een van de weinigen in staat tot een tempoversnelling in het slot van de race.''

Andere concurrenten voor Kramer zijn volgens de huidige televisieanalytici Havard Bøkko en Bob de Jong. Bij de Noor zou met de medaille die hij veroverde op de 1.500 meter een last van zijn schouders zijn gevallen. Regerend olympisch kampioen de Jong eindigde dan wel naast het podium op de 5.000 meter, ''maar dat zegt eigenlijk niks'' aldus Hersman.

Verrassende Spelen zijn het in ieder geval. Wie Tae-Bum Mo, Sang-Hwa Lee, Mark Tuitert en Ireen Wüst voorspelde als olympisch kampioenen werd vooraf voor gek verklaard.