Interview met Richard Goulooze

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen! Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Deze keer vragen we dat aan Richard Goulooze.

Naam:  Richard Goulooze
Positie: Verdediger
Aantal wedstrijden: 351
Doelpunten: 14
Clubs Nederland: AZ Alkmaar, sc Heerenveen, Cambuur Leeuwarden, N.E.C Nijmegen
Clubs Buitenland:
Derby County (Eng), New England Revolution (VS)

1. Wat heeft je er toe bewogen om een buitenlands voetbalavontuur als in de Verenigde Staten aan te gaan?

"Bij mijn toenmalige club (Cambuur Leeuwarden) zat ik een beetje op een dood spoor. De betere spelers werden verkocht en er waren financiële problemen bij de club. Ik had een gelimiteerde transfersom en er was interesse vanuit Amerika. Ik had wel zin in een avontuur."

2. Wat zijn je leukste herinneringen aan je tijd bij New England Revolutions?

"Het reizen. Ik heb alle grote steden gezien in de Verenigde Staten. De super georganiseerde trainingskampen. Alles was tot in de puntjes geregeld. En de sportmentaliteit van de Amerikanen. Eigenlijk alleen maar positieve herinneringen dus!!"

3. Wat zijn de grootste verschillen tussen het Amerikaanse en Nederlandse voetbal?

"Hier in Nederland is voetbal de grootste sport. Kan je goed sporten, dan word je voetballer. In Amerika is het een sport in opkomst. Tot tien jaar terug was het een meidensport. Nu wordt het voetbal al meer beoefend en heeft Amerika al een aantal successen in de boeken. Ze hebben zich wederom geplaatst voor het WK en hebben een aantal spelers in Europese competities rondlopen. Toch blijft het in de schaduw staan van baseball, football, hockey en basketbal."

4. Je heb ook een tijdje bij Derby County gespeeld, was de aanpassing in het Engelse voetbal moeilijk?

"De aanpassing was zeker lastig. Je moet het ook niet onderschatten hoe het is om op zo'n jonge leeftijd te gaan spelen in een ander land. De cultuur en de beleving zijn anders, de trainingen zijn totaal verschillend etc. Ik vind het daarom ook altijd verrassend waarom clubs in Nederland zo weinig doen aan de begeleiding van jonge (buitenlandse) spelers."

5. Welke voetbalcompetitie lag je achteraf het best en waarom?

"De Amerikaanse voetbalcompetitie was leuker. De Engelse First Division was veel vechtvoetbal. Beide waren gewoon wel heel erg leuk."

6. Adviseer je jonge spelers al vroeg naar een buitenlandse ploeg te verkassen?

"Ja, waarom niet? Ze moeten alleen wel zorgen voor goede begeleiding. En voorbereid zijn op de cultuur, taal etc."

7. Ben je in het dagelijks leven nog altijd actief in de voetbalwereld?

"Ik voetbal nog steeds met vrienden. Verder speel ik in het World Master Team. Dit is een team met oud-profs. We spelen met zijn allen voor goede doelen."