Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 17

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Wigan Athletic, waar Mario Melchiot de gehele wedstrijd meespeelde, verloor de uitwedstrijd tegen West Ham United met 3-2. Omdat Burnley echter ook verloor is Wigan zeker dat het volgend seizoen ook in de Premier League speelt. Hull City verloor op eigen veld van Sunderland en balanceert op de rand van degradatie naar het Championship. Bij Hull City stond George Boateng in de basis terwijl Jan Vennegoor of Hesselink vanwege een blessure op de tribune zat.

Swansea City verloor de uitwedstrijd tegen Sheffield United met 0-2. Bij Sheffield viel Marcel Seip in de zeventigste minuut in. Dorus de Vries en Cedric van der Gun stonden bij Swansea City in de basis. Van der Gun was tweemaal dicht bij de openingstreffer maar beide kansen werden gestopt. Doelman De Vries was verantwoordelijk voor de 0-2 toen hij de bal na een actie van Evans via zijn been in het doel zal verdwijnen. Swansea staat op de zevende plaats en heeft nog steeds kans op de playoffs om promotie naar de Premier League. Sheffield United staat negende. Sheffield Wednesday verloor de uitwedstrijd bij Cardiff met 3-2. Etienne Esajas kwam halverwege de tweede helft het veld in als invaller. Sheffield staat in de Championship 22e en zal nog aan de bak moeten om degradatie te voorkomen.

In de Britse League two verloor Shrewsbury Town met 2-0 bij Northampton. Bij Shrewsbury speelde Benjamin van den Broek de gehele wedstrijd mee. In de eerste helft kreeg Van den Broek een klein kansje op aangeven van Steve Leslie, maar doelman Jason Steele wist te redden. Shrewsbury staat in de stand twaalde.

Club Brugge ging, met Ryan Donk in de basis, bij Kortrijk met 2-0 onderuit. Donk maakte zijn rentree na een schorsing. Club Brugge staat in de play-off derde met een punt minder dan de nummer twee AA Gent. Racing Genk, met de Nederlander Istvan Bakx in de basis, won de laatste wedstrijd in de play-offs in Groep B met 2-0 van Germinal Beerschot. Racing Genk was al zeker van de finale van play-off 2 en treft daarin Westerlo.

In de Deense competitie stonden er afgelopen weekend ook twee Nederlanders tegenover elkaar. Tim Janssen, spits van Esbjerg fB, trof in eigen huis Brøndby IF, met Remco van der Schaaf in de gelederen. Beide ploegen, die nog strijden om Europees voetbal, speelden met 1-1 tegen elkaar gelijk. Janssen werd na ruim een uur gewisseld en Van der Schaaf speelde de hele wedstrijd mee. Beide ploegen vinden we terug in de middenmoot. De achterstand van beide ploegen op nummer drie Aalborg, een plaats die rechtgeeft op het spelen van Europees voetbal, bedraagt slechts één punt.

FC Inter Turku heeft in de tweede speelronde van de Finse competitie zijn eerste competitieduel gewonnen. Uit bij FF Jaro werd met 0-1 gewonnen. Dankzij de overwinning stijgt Inter naar een tweede plaats. Aanvaller Guillano Grot startte in de basis, maar werd in de laatste minuten gewisseld. Hij pakte kort na rust een gele kaart.

In Malta is de strijd om het landskampioenschap nog altijd niet beslist. In de kampioensgroep wist Birkirkara de voorsprong van vier punten op Valletta FC ternauwernood intact te houden. De koploper won op bezoek bij Hibernians met 4-5. Sylvano Comvalius deed de hele wedstrijd mee aan de kant van Birkirkara, maar de aanvaller wist ditmaal niet tot score te komen. Valletta FC won afgelopen vrijdag met 2-0 van Sliema Wanderers en blijft daardoor in het spoor van Birkirkara. Jordi Cruijff speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Valletta. Er staan nog twee competitierondes op het programma. Mocht Birkirkara komend weekeinde winnen, dan zijn ze kampioen van Malta. Lijden ze puntverlies, dan zullen ze de week erop tijdens de laatste speelronde in eigen huis om het kampioenschap spelen tegen Valletta.

Hapoel Tel Aviv heeft in de Israelische kampioensgroep de leiding overgenomen van rivaal Maccabi Haifa. De ploeg won het lastige uitduel met 0-1 en staat nu op een gelijk aantal punten met Maccabi, maar dankzij een iets beter doelsaldo neemt Hapoel de eerste plaats over. Daniël de Ridder begon in de basis bij Hapoel Tel Aviv en werd kort voor tijd gewisseld. De competitie telt nog drie speelrondes.

De strijd om het Cypriotische landskampioenschap lijkt beslist. Anorthosis Famagusta verloor afgelopen weekend met 1-0 bij APOEL Nicosia. De ploeg zag daardoor, met nog twee wedstrijden te gaan, de achterstand op koploper Omonia Nicosia, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Apollon Limassol, vergroot worden naar vijf punten. Jeffrey Leiwakabessy speelde de hele wedstrijd mee bij Anorthosis, terwijl Joost Broerse aan de kant van APOEL Nicosia de volle negentig minuten meespeelde.