[Groep E] Uitslag Nederland - Denemarken

Nederland heeft de eerste groepswedstrijd in Poule E met 2-0 van Denemarken gewonnen. Een eigen doelpunt kort na rust van AZ'er Simon Poulsen leidde de nederlaag in van de ploeg van Morten Olsen. Kort voor tijd besliste Dirk Kuijt het duel definitief.

Bert van Marwijk heeft geen verrassende wijzigingen aangebracht in de basis van Oranje. Arjen Robben nam plaats op de bank en zijn plek in het veld werd overgenomen door Dirk Kuijt. Aan de kant van Denemarken start Nicklas Bendter toch in de basis. Bondscoach Morten Olsen besliste pas op het laatste moment of zijn aanvaller in de basis zou kunnen beginnen. De spits van Arsenal kampte lang met een blessure, maar werd toch fit genoeg geacht om te starten tegen Nederland. Ook de 'Nederlanders' Dennis Rommedahl (Ajax), Thomas Enevoldsen (FC Groningen) en Simon Poulsen (AZ) konden op een basisplaats rekenen. Ajacied Christian Eriksen begon op de bank bij de Denen, net als Feyenoorder Jon Dahl Tomasson.

Onder het luid gejoel van de inmiddels bekende vuvuzela's trapte Denemarken om half twee af en maakte daarmee een begin aan de eerste groepswedstrijd uit Poule E. Oranje zette meteen erg veel druk op de defensie van Denemarken en dit leverde meteen een gevaarlijke situatie op voor het Deense doel. Keeper Sørensen wist de bal echter op tijd weg te werken. Na vijf minuten kreeg Nederland een vrije trap en Sneijder schoot de bal vanaf een meter of 55 direct op doel. De Jabulani zwabberde echter hoog over het doel heen. Beide landen oogden in de beginfase erg zenuwachtig en dit resulteerde aan beide kanten in veel balverlies. Na twintig minuten spelen werd Van Persie in de aanval bediend, die op zijn beurt Van der Vaart bereikte. Het schot van de aanvallende middenvelder werd geblokt door verdediger Agger. Niet veel later bediende Van Bommel met een goede voorzet Van der Vaart. Hij speelde zich goed vrij, maar krulde de bal over het doel van Sørensen.

Een minuut later kon Enevoldsen erg makkelijk het veld oversteken en een schot vuren op het doel van Stekelenburg. De poging ging echter ruim over, maar de Deen in dienst van FC Groningen kreeg wel erg veel ruimte van de Nederlandse verdediging. Na 26 minuten spelen wist Rommedahl vanaf rechts Bendter te vinden. De kopbal van de kopsterke Deen ging maar net naast het doel van Stekelenburg. Na ruim een half uur spelen kreeg Denemarken opnieuw een kans, maar de knal van Rommedahl eindigde in de handen van Stekelenburg. De Deense ploeg bleef de aanval zoeken en dit resulteerde opnieuw in een kans. Bendtner bediende Kahlenburg en hij vuurde op zijn beurt de bal op doel. Stekelenburg pareerde de bal. Oranje probeerde de aanval te zoeken, maar het baltempo lag te laag om het de Denen lastig te maken. Toch kreeg Van Persie kort voor rust wat ruimte om een schot te lossen op het Deense doel. De bal ging net naast. Dit was tevens het laatste wapenfeit voor rust.

Beide ploegen startten na de rust met dezelfde elf spelers als voor rust. Oranje trapte ditmaal af en zette daarmee de start in van de tweede helft. Direct na rust kwam Oranje op voorsprong. Van Persie gaf voor vanaf links en AZ'er Poulsen werkte de bal, via collega-verdediger Agger, achter zijn eigen doelman. Kuijt wist vijf minuten later Van Persie alleen voor Sørensen te zetten, maar de spits van Oranje had te weinig tijd om de bal op doel te schieten. Oranje bleef de aanval zoeken en Van Persie gaf goed voor op Van der Vaart. De middenvelder van Real Madrid schoot de bal direct op doel, maar keeper Sørensen redde goed op de inzet. Nadat Olsen twee wissels binnen de lijnen bracht, besloot ook Van Marwijk zijn eerste wissel toe te passen. Eljero Elia werd binnen de lijnen gebracht voor Van der Vaart.

De vleugelspeler van HSV liet zich direct gelden, getuige een prachtige actie waarmee hij twee Denen het nakijken liet. Hij wist vervolgens Van Persie te bereiken, maar hij wist de bal niet richting doel te krijgen. Opnieuw was het Elia die gevaarlijk doorkwam via de linkerkant. Hij gaf voor en uiteindelijk wist Van Bommel een schot te vuren op het vijandelijke doel. De poging werd door Sørensen tot hoekschop veroordeeld. In de tussentijd gunde Olsen zijn pupil en Ajacied Christian Eriksen zijn debuut op dit WK. Van Marwijk gunde ook Afellay zijn eerste minuten op dit WK. Hij verving Van Persie, waardoor Kuijt de nieuwe spits van Oranje werd. Tien minuten voor tijd wist Sneijder na een combinatie met invaller Afellay het Deense doel te bestoken. De bal belandde, via de hand van Agger, op de bovenkant van de lat. Oranje wist kort voor tijd de voorsprong uit te breiden. Elia brak door en schoot de bal op de paal. De rebound was vervolgens een prooi voor Kuijt.

Nederland leek zelfs op 3-0 te komen, maar de bal van Afellay werd ternauwernood door Poulsen net voor de lijn gered. In de laatste minuten kreeg Rommedahl nog een kans om de marge te verkleinen, maar het schot van de buitenspeler ging ruim voorlangs. Dit was tevens de laatste gebeurtenis van de wedstrijd en daardoor maakt Nederland een mooie start van het WK in Zuid-Afrika.