[Groep C] Uitslag Slovenië - Engeland

Dankzij een 0-1 overwinning op Slovenië heeft Engeland zich verzekerd van de achtste finales op het WK in Zuid-Afrika. Jermain Defoe zorgde met zijn treffer er voor dat de stand in Groep C over de kop ging en Verenigde Staten groepswinnaar werd voor Engeland.

Om de achtste finale van het WK te bereiken moest Engeland winnen van Slovenië. Coach Fabio Capello deed een beroep op de ervaren doelman David James en verving spits Emile Heskey voor Jermain Defoe. De Engelsen begonnen tegen de Slovenen met aanvallend spel, wat meteen resulteerde in enkele mogelijkheden. Slovenië loerde op de counter en kwam er in de wedstrijd enkele keren gevaarlijk uit.

Na 23 minuten was de eerste grote kans voor Engeland meteen raak. James Milner wist vanaf de zijkant goed voor te geven, waarna Defoe de bal binnen wist te tikken, al zat keeper Handanovic nog wel aan de bal. Voor de rust kregen Defoe en Steven Gerrard grote mogelijkheden om te scoren, maar zij stuitten op de doelman.

Direct na rust ging Engeland verder waar het gebleven was, namelijk aanvallen. Binnen een minuut het het al 0-2 moeten zijn, maar Defoe mikte de bal aan de verkeerde kant van de paal nadat hij na een afgeslagen corner van Wayne Rooney een vrije kans had gekregen. Niet veel later kregen ook Frank Lampard en Rooney (paal) nog goede kansen, maar ook deze ballen verdwenen niet in het net.

Pas na een uur spelen kreeg Slovenië goede mogelijkheden. Novakovic en Dedic waren dicht bij een doelpunt, maar de Engelse verdediging wist net op tijd de bal te keren. De Engelsen schrokken hiervan en hielden in het vervolg van de race meer spelers achter de bal, waardoor de wedstrijd als een nachtkaars uit ging. Slovenië was niet bij machte om te scoren, waardoor het uitgeschakeld werd op het WK en Engeland samen met de Verenigde Staten naar de volgende ronde gaat.