[1/8-finale] Uitslag Duitsland - Engeland

Om 16:00 uur werd in Bloemfontein de derde achtste finale van dit WK gespeeld. Het toernooi zal één titelfavoriet moeten missen na dit duel. Engeland of Duitsland zal namelijk zijn Waterloo vinden in het Free State Stadium.

Beide ploegen startten voortvarend. Engeland en Duitsland besloten in de eerste minuten van het duel er maar eens een aanvallend duel van te maken. Rooney kwam bijna alleen voor de keeper maar stond buitenspel en direct aan de andere kant was het Özil die de bal op keeper James schoot. Na tien minuten was er een behoorlijke counter mogelijkheid voor de Duitsers alleen speelde Lucas Podolski iets teveel voor zichzelf en verprutste de kans. Engeland probeerde vanuit achteren wat op te bouwen maar dit resulteerde meestal na een aantal passes weer in balverlies.

Het was Duitsland na een kwartier dat het duel controleerde. Miroslav Klose scoorde na een uittrap van doelman Neuer. Een slecht verdedigende Terry samen met teamgenoot Upson konden niet voorkomen dat de Duitsers na twintig minuten op voorsprong kwamen. Engeland had even de tijd nodig om van deze tegenslag bij te komen. De Engelsen hadden het gehele duel al wat meer balbezit maar de Duitsers waren vele malen gevaarlijker in het eerste kwart van de wedstrijd. Klose had zijn ploeg op een nog grotere voorsprong kunnen zetten nadat hij alleen voor David James kwam te staan door een mooi balletje afkomstig van Thomas Müller.

Aan de andere kant ook een grote kans via Jermaine Defoe, hij kopte de bal op de lat maar zag even later ook de vlag vanwege buitenspel omhoog gaan. Een schitterende aanval van Duitsland die via Thomas Müller en Miroslav Klose door Lukas Podolski achter doelman David James werd geschoten zorgde voor een verdubbeling van de voorsprong voor onze Oosterburen. Engeland heeft alle mogelijke moeite om de aanvallende Duitsers af te stoppen. De eerste corner van de wedstrijd voor de Engelsen betekende gelijk de eerste treffer voor de Engelsen. Niet lang erna was het opnieuw een doelpunt van de Engelsen maar werd niet gezien door de grensrechter. Een schot van Lampard kwam tegen de lat en stuiterde achter de lijn terug het veld in.

De bal was duidelijk zichtbaar achter de lijn

De tweede helft is ondertussen alweer aan de gang. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de start gekomen. Engeland lijkt zich te beseffen dat het tekort is gedaan en is op zoek naar de gelijkmaker. Dat zal het beeld van de tweede helft ook wel worden. Een aanvallend Engeland en een counterend Duitsland. Frank Lampard kan het eerste schot op doel van de tweede helft op zijn naam krijgen. Een vrije trap van een meter of 35 knalt keihard op de lat.

Ondertussen alweer aanbeland in de zestigste minuut. Met nog een half uur spelen lijkt het spel inderdaad zo te gaan zoals eerder al voorspeld. Duitsland komt er alleen nog maar uit via counters. Engeland probeert aan te vallen maar loopt zichzelf redelijk vaak stuk op de verdediging of komt niet eens verder dan het middenveld. Kleine mogelijkheden  dienen zich wel aan maar echte grote kansen levert dit niet op. Een perfect uitgespeelde counter opgezet door Müller en afgemaakt door diezelfde Müller betekent de 3-1 voor Duitsland. Het vierde doelpunt van de Duitsers en waarschijnlijk wel de definitieve nekslag voor Engeland was opnieuw een perfect uitgevoerde counter en werd opnieuw in het net geschoten door Thomas Müller.

Een onthutsend slechte verdediging van de Engelsen kan verantwoordelijk gehouden worden voor het verlies in Bloemfontein. Aan de andere kant waren de Duitsers al vroeg in de eerste helft erg sterk aan het voetballen. Eerder werd Duitsland al tot topfavoriet gebombardeerd, na de zege op Australië. Vermoedelijk zullen ze nu ook wel weer op menig lijstje stijgen. Duitsland hoefde in het duel verder niet meer en was bezig om de bal lekker rustig rond te spelen in de ploeg. Engeland is niet bij machte om het de verdediging van de Duitsers moeilijk te maken.

Duitsland kan zich met een behoorlijke stoot zelfvertrouwen klaar gaan maken voor de kwartfinale. Onze Oosterburen zullen het daarin moeten gaan opnemen tegen de winnaar van de partij tussen Argentinië en Mexico die later vandaag nog zal worden gespeeld.